Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Johnsonu se nikad nije bolje jelo. Johnson više nije samo pouzdani riblji restoran. Johnson je senzacija

johnson-g

Dakle, dva jela u kojima smo jučer uživali u Johnsonu spadaju među deset najboljih jela koja smo ove godine probali na Jadranu. A probali smo gotovo sve, od Cap Aurea i Agli Amici, preko Plavog podruma do Pelegrinija.

Radilo se o salati od kuhanih škampa i o malim lignjama na šporko. Salata od škampa sadrži tri sastojka: sasvim lagano, nježno kuhane, slatke i čvrste repove škampa, dresing na bazi temeljca od glava škampa i maslinova ulja i sitno sjeckane slatkokisele rajčice. Od ta su tri sastojka u Johnsonu skuhali skoro genijalno jelo puno dubokih, skladnih, umamijevskih okusa, koje bi se trebalo predavati kao obavezan predmet na bilo kojoj svjetskoj Akademiji za škampe.

johnson-4

Drugi briljantan jučerašnji Johnsonov tanjur sadržavao je samo male, par centimetara duge lignje koje, naravno nisu bile očišćene. Lignje su imale divan, specifični aftertaste po tinti, no fantastične su bile zbog teksture. Johnsonovr jučerašnje lignje na šporko bile su meke, sočne ali i čvrste, pripremljene lakom rukom s puno znanja o ribama. Zapravo, ne možemo se sjetiti kada smo u Hrvatskoj jeli termički preciznije obrađene lignje od ovih, samo kratko pečenih Johnsonovih.

Osim zaista savršenih lignji i izvanredne salate od škampa, jučer smo u Johnsonu još pojeli malu oradu i šarga s grill ploče koji su, opet, bili perfektno pečeni, i blago marinirane, posve svježe inćune koji su bili prepuni pravog prirodnog umamija.  

johnson-3

Johnson je već milijun godina jedan od najpouzdanijih hrvatskih ribljih restorana, čija se poetika zasniva na neintervencionizmu kako bi sve dobre značajke prvorazrednih svježih sastojaka što efektnije došle do izražaja. Johnsonov se kulinarski minimalizam ovog ljeta pretvorio u čistu gastronomsku senzaciju.

johnson-6

Johnsonu se, naravno, mogu pronaći neke pogreške poput neambicioznog kruha ili menzaških posudica za sol i papar, ili beskarakternog šampanjca. No, hrana je toliko odlična da se ove pogreške čine irelevantnima.

Fantastičan kasni ručak s buteljom Burjina ružičastog sivog pinota, platili smo oko 1100 kuna. Zatim smo još popili par čaša moćne i slasne Fonove Malvazije iz 2018. godine.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.