Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Uhićen je poznati njujorški sommelier Caleb Ganzer. Podmetao je požare u restoranima na Manhattanu

caleb-ganzer-g

Cijeli New York se pita što je bilo Calebu Ganzeru, slavnom američkom sommelieru, partneru u wine barovima Nolita i Compagnie des Vins Surnaturels. Ganzer je uhićen i optužen za dva podmetanja požara, dok je za treće osumnjičen. Dva požara podmetnuo je pred restoranima na Manhattanu, objavio je New York Times.

Požari su podmetnuti u zadnjih sedam mjeseci, u siječnju na terasi restorana Forsythia na Lower East Sideu i u srpnju pred pizzerijom Nolita u Prince Streetu. Vanjski dijelovi oba restorana oštećeni su u požarima, ali sale i kuhinje su ostale čitave. Vlasnici napadnutih restorana, međutim kažu da su im požari oduzeli puno novca i živaca, jer jedva preživljavaju zbog padnemije. 

Vlasnik Forsythie Jacob Siwak za Eater je izjavio da su mu u siječnju u devet dana nekoliko puta pokušali zapaliti restoran. Jednom je samo slučajem spasio kuhinju jer je ranio došao na posao i stigao ugasiti plamen koji je već bio zahvatio ulaz. Dva dana kasnije susjedi su prijavili da gori Forythijina terasa. Taj je požar bio puno veći, ugrožena je bila cijela zgrada. Treći put vatrogasci su morali provaliti u zgradu nakon što su susjedi prijavili dim iz restorana. Za restoran koji zbog mjera radi s pet stolova, nekoliko tisuća dolara štete sada je velika stvar. “Srećom, gosti su nas razumjeli. Dolazili su jesti na pocrnjelu terasu dok smo obnavljali restoran,” rekao je Siwak.

Požar u Noliti snimile su nadzorne kamere. Na njima se vidi kao čovjek vadi upaljač iz džepa i opušteno pali kutiju sa salvetama na terasi. Policija je kao palitelja identificirala Caleba Ganzera i tako riješila i slučaj paljevine u siječnju. Ganzera se sumnjiči da je u lipnju namjerno zapalio smeće iza jednog popularnog njujorškog vinskog bara.  “Znamo za napade i gospodin Ganzer je na godišnjem,” odgovorili su novinarima iz njegove tvrtke. 

Ganzer je vrlo poznat sommelier. Radio je kod Daniela Bouluda, u Eleven Madison Parku i još nekoliko slavnih njujorških restorana. Vinski program u La Companie des Vins Surnaturels preuzeo je 2014. čim se bar otvorio. Nolita se smatra jednim od najboljih njujorških wine barova. Nitko od Ganzerovih kolega i gostiju ne može doći sebi od vijesti o njegovu uhićenju. Čekaju da policija objavi motive. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.