Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

VODIČ KROZ DUBROVNIK Gdje spavati, ručati i večerati, koje vinarije posjetiti

dubrovnik-zidine

Dubrovnik je grad s najviše hotela s pet zvjezdica u Hrvatskoj, no uglavnom se radi o generičkim, industrijskim hotelima koji zapravo ne opravdavaju visoke cijene koje gosti moraju plaćati na vrhuncu sezone; ovih dana i prosječni hoteli do četiri zvjezdice znaju tražiti po tri tisuće kuna za sobu, što znači da dubrovački hotelijeri nisu naučili mnogo iz prošlogodišnje krize.

Dubrovnik je, nadalje, jadranski grad s valjda najviše lokala u strogom centru po kvadratnom metru (tu Dubrovniku konkurira još jedino stari dio Splita). Međutim u Dubrovniku nema puno dobrih restorana, ali je zato veoma mnogo onih vrlo loših. Jedan od najjačih dubrovačkih turističkih argumenata najmanje se reklamira: riječ je o fenomenalnim vinarijama na Pelješcu, kao i o barem jednoj zaista značajnoj i atraktivnoj u Konavlima.

Stoga smo Dubrovački vodič obogatili i prijedlozima za obilazak vinarija. Od Dubrovnika do pojedinih točaka na Pelješcu treba voziti i do dva sata, ali uistinu vrijedi.

Gdje spavati 

Villa Dubrovnik

villa-dubrovnik

Villa Dubrovnik apsolutno je čaroban, bezuvjetno luksuzan hotel koji dobiva najviše ocjene u najstrožim svjetskim medijima. Villa Dubrovnik u srpnju i kolovozu košta oko 7000 kuna na noć.

Excelsior

villa-dubrovnik

Excelsior spada među klasike dubrovačke hotelske scene. Smješten na fantastičnoj lokaciji koja gleda i na Grad i na Lokrum, Excelsior je primjer konzervativnog luksuza s profesionalnim servisom.

Bellevue

Bellevue je nedavno obnovljen, jako lijepo uređen, autentični five star hotel smješten iznad jedne od najljepših dubrovačkih plaža.

Hilton Imperial

hilton-imperial-dubrovnik

Originalni Imperial, koji je više manje uništen u Domovinskom ratu, bio je najstariji dubrovački hotel. Novi Imperial, u grandioznoj zgradi blizu ulaza na Stradun, vrlo je pristojan hotel kojem u raznim sektorima treba fine tuning da bismo ga mogli smatrati zaista vrhunskim. No, Imperial definitivno jest jedan od ugodnijih dubrovačkih hotela s pet zvjezdica.

One Suite Hotel, Mlini

Smješten desetak minuta vožnje istočno od Dubrovnika, One Suite inspirativno je uređen lifestyle hotel s velikim apartmanima i sobama, odličnim barom, doručkom boljim nego u skoro svim dubrovačkim five star hotelima, i gotovo savršenim servisom. Cijene su osvježavajuće niske: oko 250 eura za noć. Tako da je One Suite uvjerljivo najbolja hotelska vrijednost za novac na cijelom dubrovačkom području

Gdje ručati

Kamenica

kamenice-terasa

Stara gostionica Kamenica na Gundulićevoj poljani, dakle u najstrožem središtu Grada, nezaobilazno je mjesto za ručak zbog dva razloga: gledanja ljudi koji posjećuju Dubrovnik i onih koji žive u Dubrovniku, i uvijek svježih kamenica uz koje bi trebalo piti dubrovačku malvasiju. Cijene nisu visoke za dubrovačke kriterije. Obilan ručak za dvoje plus buteljka malvasie neće vas koštati više od 500 kuna.

Pantarul

pantarul-sank

Pantarul je gastronomski bistro izvan starog dijela Dubrovnika, u kojem se miješaju lokalne gastronomske tradicije s raznim internacionalnim utjecajima. Pantarul nije bitno skuplji od sličnih mjesta u Zagrebu, a porcije su prilično velike.

Orsan Gverović

orsan

Klasični riblji restoran Orsan Gverović smješten u Zatonu Malom desetak kilometara od Dubrovnika, apsolutno je najljepše mjesto za ručak uz more na cijeloj dubrovačkoj obali, jer sjedite zamalo doslovno u moru, a između predjela i glavnog jela možete se okupati. Orsan posjećujemo dvadesetak godina, i ondje nikad nismo pojeli ništa loše; bijela riba i dubrovački rižoto zaista su izvrsni.

Panorama

panorama-terasa1

Panorama je, pak, najdramatičniji visinski restoran u Dubrovniku jer se nalazi na Srđu, a ispod pojedinih stolova s genijalnim pogledima prema dubrovačkom akvatoriju doslovno zjapi ponor. Do Panorame morate, nažalost, doći preskupom žičarom.

Proto

proto-terasa (1)

Proto je vrlo dobar riblji restoran na Stradunu. Protova terasa komforno je sklonište od podnevnih vrućina, vinska lista više je nego kompetentna (Siniša Lasan godinama je radio u Protu) a jednostavno pripremljene ribe, rakovi i školjke vrlo su ukusni.

Gdje večerati

Nautika

nautika-pogled

Nautika ispod Lovrijenca “službeno” je jedan od najromantičnijih restorana na svijetu. Tako kažu ugledni američki lifestyle magazini. Kuhanje je civilizirano, precizno i uglavnom lokalno, s naglaskom na ribu i rakove, a vinska karta jedna od senzacionalnijih u ovom dijelu Europe, s mnogo velikih svjetskih vina.

360

360-kandidati

360 već godinama drži Michelinovu zvjezdicu, ambijent je nezaboravan, a vinska karta može konkurirati Nautikinoj.

Kopun

Kopun je restoran tradicijske regionalne kuhinje, smješten ispod Jezuitskih stuba. Kopunove su cijene povoljne za tu lokaciju, a hrana je prilično dobra, originalna i neturistička. Vinska karta spada među stručnije u Dubrovniku kad je riječ o lokalnim vinima.

Gdje kušati vina 

Pelješac

Miloš, Ponikve

ponikve-milos copy

U mjestu Ponikve nalazi se vinarija najvažnijeg pelješkog i dalmatinskog vinara. Svaki susret s Franom Milošem, njegovim sinovima i vinima obitelji Miloš doživljaj je fakultetske vrijednosti i snažnih emocija za sve one koji žele razumjeti terroirska pelješka vina.

Saints Hills, Oskorušno

st-hills-terasa

Vinarija Ernesta Tolja, smještena u spektakularnom, ali nenametljivom arhitektonskom ambijentu, jedna je od najmodernijih u Hrvatskoj. Toljeva su se vina probila do visokih ocjena renomiranih američkih vinskih medija. Osim što u Oskorušnom možete probati odlična vina, ambijent na terasi Toljeve vinarije odvest će vas u svijet magičnog realizma, osobito u ranu večer, kad oko vas počinje sijevati, a iz ne baš velike daljine čuje se zavijanje čagljeva.

Madirazza, Potomje

Otac i sin Madirazza izgradili su veliku kušaonicu naslonjenu na podrum, na samom ulazu u Potomje. Kod obitelji Madirazza možete naučiti mnogošto o pelješkim vinima: od petnaestak godina starih Dingača, do grka, pošipa i odličnog oranža. Vinarija Madirazza jedna je od nezaobilaznih destinacija želite li zaista upoznati vina s Pelješca.

Korta Katarina, Orebić

korta-katarina

Nismo veliki fanovi vina Korta Katarine. Mislimo da su premalo terroirska i previše amerikanizirana. Ali hotel, član Relais et Chateauxa, kao i vinarija, izgledaju impresivno i svakako ih treba posjetiti.

Konavle 

Karaman

karaman-vinograd

Niko Karaman obnovio je uzgoj dubrovačke malvasije i proizvodnju komercijalnih vina od dubrovačke malvasije. Njegovo suho vino aromatično je, bogato, ali i svježe pa ide izvrsno uz kamenice, dok je slatka Karamanova malvasija jedno od najboljih hrvatskih vina uopće.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.