Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PORAZ PROSECCOVIH LOBISTA Europska komisija jučer je prihvatila hrvatsku prijavu za zaštitu prošeka

Prije nekoliko tjedana mediji su opširno izvještavali o akciji grupe talijanskih političara i lobista, koji su u ime proizvođača prosecca htjeli zabraniti europsku zaštitu hrvatskog prošeka. Taj je zahtjev bio potpuno besmislen, jer je prosecco pjenušavo vino, a prošek mirno desertno  vino.

Prosecco i prošek nemaju, dakle, baš ništa zajedničko. Što ne znaju jedino poneki hrvatski prevoditelji, koji prosecco uporno prevode kao prošek. Europska komisija odlučila je, čini se, odbiti talijanski pokušaj da de facto zabrane korištenje naziva prošek.

Jučer je, naime, Komisija prihvatila hrvatsku prijavu za zaštitu prošeka kao hrvatskog tradicionalnog proizvoda, što je važan korak prema konačnoj europskoj zaštiti prošeka. Komisija će nastaviti s procedurom objave zaštite u Službenom glasniku Europske Unije.

Na ovu odluku Talijani imaju pravo žalbe, što znači da bi proces zaštite prošeka mogao još malo potrajati. Kampanju za zaštitu prošeka vodi Tonino Picula, zastupnik SDP-a u Europskom parlamentu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.