Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

KRATKI VODIČ KROZ OPATIJSKU RIVIJERU Gdje ručati, gdje večerati, gdje spavati

Opatijska rivijera stvarni je vicešampion dosadašnjeg dijela turističke sezone (šampion je, naravno, Rovinj). Premda Opatija ima vrlo zastarjelu hotelsku infrastrukturu i more koje nije najprivlačnije za kupače, cijela je njena rivijera sasvim solidno popunjena, a najbolji su hoteli bukirani tjednima unaprijed i postižu nevjerojatne cijene: jutors na Boooking.comu u Navisu nije bilo ni jedne slobodne sobe, dok je Ikadoru ostao samo jedan apartman, po cijeni od 7400 kuna za noć.

Opatija je, zapravo, kolateralni dobitnik korone. Opatja zbog svog prometnog položaja doživljava turisitičku renesansu kakvu, uostalom, opatijski restorani, najbolji dio lokalne turstičke ponude, svakako zaslužuju.

Ovo ljeto naznačuje koliko bi Opatija mogla profitirati jednom kad se sadašnji zastarjeli hoteli pretvore u velike hotele s pravih pet zvjezdica, što je uostalom glavna misija njemačke obitelji Lürssen, novih vlasnika Liburnia Riviera hotela, glavnog opatijskog hotelskog lanca. Evo kratkog vodiča kroz najbolje restorane i hotele Opatijske rivijere.

GDJE RUČATI

Pizzeria i Bistro Laurus, Opatija, Vila Kapetanović

laurus-grill-terasa

Laurus se ove sezone pretvorio u jednu  od najboljih pizzeria na Kvarneru. Pizza sa sirovom tunom  zaista je  izvanredna. Osim pizze, Laurus poslužuje velike salate, tjestenine, ali i tartar od tune, i nekoliko mesnih ječla. Pogled na Kvarner s   jedne od najviših terasa u Opatiji  prilično je  impresivan.

Tramerka, Volosko

Tramerka je pionir suvremenih kvarnerskih konoba. Radi se o lokalu u kojem nikad nismo loše jeli, i gdje je gotovo nemoguće potrošiti previše novca.

Valle Losca, Volosko

Valle Losca gastronomski je jedna od najvrednijih konoba na Opatijskog rivijeri i šire. Prije nekoliko tjedana ondje smo jeli jako fine trilje s paskima, odličan carpaccio od tune sa svježe naribanim hrenom i korektne file romba. Valle Losca proizvodi vlastiti sladoled, koji spada među najbolje u Hrvatskoj.

Zijavica, Mošćenićka Draga

zijavica-g (1)
Chef Stiven Vunić

Zijavica se nalazi na samoj plaži, što znači da ručate u dosta specifičnom, ultraljetnom ambijentu. Chef Stiven Vunić iz godine u godinu oduševljava pripremom posve svježih riba, rakova i školjki, doslovno iz dnevnog ulova.

Veranda, Volosko

veranda-volosko

Veranda je nasljednica legendarne gostionice Ivka, koja je na vološćanskoj obli radila više od pola stoljeća. Veranda ima lijepu povišenu terasu s pogledom na more, kuhinja je jednostavna i bazirana na svježim sastojcima, uz poseban meni s jelima od Kali tune. Katkad drže velike rakove.

GDJE VEČERATI

Plavi podrum, Volosko

plavi-podrum-25-3

Jedan od vodećih hrvatskih fine dining restorana nedavno je proslavio 25 rođendan. Plavi podrum redovito drži najbolje svježe i sezonske sastojke u Hrvatskoj, udružene s vrhunskom vinskom kartom vlasnice i sommelierke Daniele Kramarić.

Nebo, Hilton Costabella

Hilton tehničli ne pripada Opatiji nego Rijeci, no udaljen je samo par minuta vožnje od Opatije. Nebo je prema uređenju i ambijentu najatraktivnije mjesto za izlazak na cijelom sjevernom Jadranu, a kuhanje Denija Srdoča  je zrelo, samouvjereno i hedonističko, svakako zaslužuje Michelinovu zvjezdicu.

Navis, Opatija

navis-pristaniste1

Navis je ozbiljan fine dining restoran u kojem Tino Sinožić mekom rukom kuha elegantna riblja jela. Navis priprema i prvorazredan, vrlo originalni sushi. Zahvaljujući velikom privezištu za jahte, Navis privlači i gastronomske nautičare.

Ganeum, Lovran

ganeum-robert-benzia

Ganeum chefa Roberta Benzie samo je naizgled konoba. Ustvari, riječ je o ozbiljnom fine diningu s podjednako vrhunskim sastojcima i vrhunskim kuharskim tehnikama. Lani je i vinska lista bila odlična.

Johnson, Mošćenička Draga

r-johnson

Johnosn je već dugo vremena jedan od najboljih ribljih restorana u Hrvatskoj. Škampi su ili doslovno živi, ili ih nema.

Nobilion, hotel Ikador, Ika

Nobilion je smješten u jako lijepom luksuznom ambijentu blizu velikog bazena, s fantastičnim pogledom na more. Chef Dino Knežević kuha s puno senzibiliteta za lokalne sastojke, ali i s puno znanja. Vinska lista spada među najbolje na Kvarneru.

Bevanda, Opatija

bevanda_web2_galerija

Otkako je Andrej Barbieri napustio Bevandu, taj se restoran više ne bavi ambicioznom gastronomijom. Međutim, Bevanda je toliko dobro uređena da sasvim sigurno spada među restorane u kojima vrijedi večerati kad ste u Opatiji.

GDJE SPAVATI

Navis, Opatija

navis6

Navis je već godinama najbolji hotel u Opatiji. Navis ujedinjuje superiornu lokaciju, uređenje s puno karaktera, besprijekoran servis i udobnost pravih pet zvjezdica.

Ikador, Ika

ikador-lounge

Ikador je uvjerljivo  najluksuzniji hotel na sjevernom Jadranu i jedan od tri ili četiri najluksuznija u Hrvatskoj. Sobe su velike i raskošno uređene, a servis upravo uzoran.

Bevanda, Opatija

bevanda
Bevanda, Opatija

Bevandine su sobe udobne i luksuzne, s lijepim pogledima na Kvarner.

Milenij, Opatija

milenij

U Opatiji nažalost nema vrhunskih velikih hotela. Milenij je bolji od ostalih.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.