Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

LJETO U ROVINJU Gdje ručati, večerati i spavati

agli-amici

Ljeto 2021. u Rovinju protječe kao da korone nema. Turista je previše, gotovo kao prije dvije godine, a podaci o novozaraženim osobama u Istri binarnog su karaktera: jedan dana nula, drug dan jedan, i tako već neko vrijeme.

Dolazak Hrvatske na narančastu listu nije se osjetio ni na ulicama ni u restoranima. U četvrtak navečer, kad je hrvatska promijenila boju na europskoj korona karti, šetali smo od Starog grada do Lonea, i nismo naišli doslovno ni na jedan restoran koji nije bio popunjen do zadnjeg stola.

Rovinj je, kao što smo već više puta pisali, apsolutni ovosezonski turistički šampion, i živi dokaz da ponuda stvara potražnju.

Stalno unapređenje rovinjske hotelske ponude privuklo je nove, zahtjevnije goste, što je dovelo do drastičnog unapređenja rovinjske restoranske ponude, pa je tako najljepši istarski grad sada drugi gastronomski centar Hrvatske, odmah iza Zagreba. Evo kratkog abecednog vodiča za zabavno, ugodno i gastronomski uzbudljivo ljeto u Rovinju.

Gdje ručati

Blu

blu-rovinj

Poslije dvadestak godina Blu, smješten na plaži nekoliko kilometara izvan grada, napokon je postao dobar restoran. Mlada ekipa predvođena chefom Rokom Nikolićem, od Blua je napravila jako profesionalan ali i opušten gastronomski bistro s ribljim, vegetarijanskim i mesnim menijem i vrlo solidnom vinskom kartom. Blu se nalazi par metara od mora, pa je ugođaj senzacionalan.

Kantinon

kantinon-3

Kantinon je uspješno uspojio ugođaj starinske velike konobe s modernim i katkad originalnim pristupom široko popularnim jelima s puno istarskih vina po pristupačnim cijenama. Kantinon bi mogao postati neka vrsta rovinjskog Vinodola.

Rio

Neodoljivi bistro na rivi, s  Davideom Kmetom, službeno najboljim hrvatskim konobarom, jedno je od nezaobilaznih mjesta na rovinjskoj gastronomskoj karti. Hrana je jednostavna; kamenice, tartar od tune ili palamide, par riba, par komada mesa, pasta ili dvije ali s dobrim sastojcima, a ugođaj gužve na rivi pršti ljetnom energijom.

Viking, Limski kanal

limski-kanal-viking

Viking je jedan od najboljih klasičnih ribljih restorana u Istri, s velikim izborom besprijekorno svježe ribe, rakova i školjki koje daolze iz obližnjeg uzgajališta.

Gdje piti kavu

Augusto

augusto

Augusto je mali lokal sa specijalnim kavama, koktelima s kavom, odličnim svježe cijeđenim sokovima i ponekim neobičnim pripravkom poput hladnog napitka od kardamoma, cimeta, aloe vere, matche i riže. Izbor glazbe je izvrstan, a posebnom ugođaju pridonosi i najmlađi član Augustova tima, dvoipolmjesečni lagotto romangnolo Zuma.

Katarina’s Patisserie

katarinas-patissere

Cafe i slastičarnica rovinjskog hotela Grand Park prema mišljenju vodećih rovinjskih chefova priprema najbolji espresso u gradu.

Adriatic

istra-hoteli-adriatic

Kafić hotela Adriatic idealno je mjesto za promatranje Rovinja, njegovih stanovnika i posjetitelja. Izbor pića je korektan ,izbor whiskya odličan a cijene nisu visoke za kriterije luksuznog hotela.

Gdje večerati

Agli Amici

agli-amici-01

Agli Amici, koji u Udinama ima dvije Michelinove zvjezdice, najzvučnija je rovinjska gastronomska atrakcija. Ugođajem domnira pogled na brodove u marini, servis je fenomenalan a kuhanje Emanulea Scarella maestralno delikatno.

Cap Aureo

cap-aureo

Jeffrey Vella u Cap Aureu kuha radikalno moderno, s izvrsnim, uglavnom vrlo lokalnim sastojcima. Cap Aureo jedan je od gastronomski najmbicioznijih restorana u Hrvatskoj.

Monte

monte-kruh
Sourdough kruh

Prvi hrvatski restoran s Michelinovom  zvjezdicom smješten je u romantičnom ambijentu starog Rovinja, ispod katedrale. Kuhanje Danijela Đekića vrlo je sofisticirano, a prezentacije su iiznimno lijepe .Monte s razlogom godinama čuva zvjezdicu

Giannino

giannino (1)

Giannino je najstarija rovinjska restoranska institucija, koja i nakon nekoliko desetljeća dobro funkcionira. Ovih smo dana dva ili tri puta prošli kraj Giannina. Bio je pun i u ranu večer i pred zatvaranje. Giannino je, podsjetimo, lokalni riblji restoran.

Tekka

lone-restoran

Najbolji hrvatski japanski restoran otvorio je novu ekspozituru u veoma lijepom vrtu hotela Lone. Hrana je jednako dobra kao u Zagrebu, servis profesionalan, a ambijent ljetno neodoljiv.

Gdje spavati

Adriatic

adriatic1

Adriatic je luskuzni heritage hotel otvoren prije sedam ili osam godina u centru Rovinja. Sobe su iznimno udobne, kupoanice spektakularne, a središnja lokacija superiorna.

Delfin

delfin-rovinj

Delfin je mali, pažljivo uređeni hotel s četiri zvjezdice smješten na šetalištu prema Grand Parku i marini. Radi se o jako udobnom hotelu, koji nije preskup za svoju lokaciju.

Grand Park

hotel-park-bazen

Grand Park najluksuzniji je istarski hotel, s briljantno uređenim sobama, nizom restorana i barova, i velikom shopping arkadom.

The Melegran

melegran-soba-bijela (1)

Melegran je lifestyle hotel prepun karaktera smješten u srcu Starog grada, koji stvara dojam da zaista živite a ne samo ljetujete u Rovinju. Cijene su neobično povoljne za ovo doba godine. Sobe se mogu dobiti za manje od 200 eura.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.