Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Puklavec Family Wines proizvodi više od 4 milijuna litara godišnje i pritom dobiva platinaste medalje na Decanterovim Svjetskim nagradama

puklavec-g

Kad se vozite od Zagreba prema Mariboru pa skrenete sjeverno, negdje prije Ptuja, ulazite u Jeruzalemsko-ormoške vinograde. Riječ je o vinskoj regiji Podravlje, koje Hrvati smatraju svojim familijarnim, lako prepoznatljivim područjem. Vina iz Jeruzalema i Ormoža doslovno su se oduvijek prodavala u hrvatskim restoranima, vinotekama i supermarketima.

U vrijeme socijalizma butelje sa žutim etiketama Jeruzalem Ormož, koje je punila ondašnja velika zadruga, bile su možda najbolja vrijednost za novac u hrvatskim trgovinama; za par njemačkih maraka mogli ste dobiti vrlo solidan šipon ili rizling.

Danas, pak, vina s etiketama Jeruzalem Ormož i Seven Numbers, iza kojih stoji obitelj Puklavec, osvajaju hrvatsku restoransku scenu, kao i maloprodaju.

puklavec-vinogradi-1

Puklavci su kuću Puklavec Family Wines osnovali 2009. godine. No, to nije bio početak njihova ulaska u svijet vina, nego zapravo njihov veliki povratak na slovensku vinsku scenu. Naime, baš je Martin Puklavec još davne 1934. godine osnovao prvu ozbiljnu jeruzalemsko-ormošku vinariju. Iz nje je poslije Drugoga svjetskog rata nastala gigantska zadruga koja je dominirala slovenskim štajerskim vinogradarstvom u sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća.

puklavec

Prije 12 godina Vladimir Puklavec, uspješni plinski biznismen svjetskog ranga, izravni nasljednik Martina Puklavca, osnovao je novu vinariju skupa s kćerkama Tatjanom i Kristinom.

Ovdje valja reći da je slovenska država u procesu denacionalizacije Pukalvcima vratila originalnu vinariju i vinograde, ali su oni zatim u posao uložili oko trideset milijuna eura. Obitelj Puklavec sada raspolaže s oko 600 hektara vinograda u vlasništvu plus 500 hektara vinograda pod ugovorom s kooperantima. Godišnje pune više od četiri milijuna litara vina, koja se prodaju na brojnim svjetskim tržištima.

Puklavci imaju četiri brenda; Puklavec and Friends, Jeruzalem Ormož, Estate Selection i Seven Numbers. U Hrvatskoj su prisutni sa Jeruzalem Ormožom i Seven Numbers.

Samo devet godina poslije osnivanja/obnavljanja vinarije Puklavci su osvojili čak osam medalja na Decanterovim Svjetskim nagradama, uključujući platinastu za Furmint No. 7 iz serije Seven Numbers. Seven Numbers Furmint, zaista impresivno kompleksan, bio je najbolje ocijenjeno slovensko vino na DWWA 2018. godine.

puklavec-obitelj
Obitelj Puklavec

Vladimir Puklavec, koji je prezentaciju šampionskog Fruminta i drugih svojih vina u Dubravkinom putu vodio na vrlo dobrom hrvatskom jeziku, nekoliko je puta naglašavao prirodnu povezansot Jeruzalema i Ormoža sa sjeverozapadnim hrvatskim kulturnim, vinskim i gastronomskim krugovima, što je, razumljivo, izazvalo buran pljesak publike.

Ovih smo dana probali novija Puklavčeva vina iz linija Jeruzalem Ormož i Seven Numbers. Seven Numbers zaslužuju ozbiljno poštovanje. Seven Numbers kolekcija je vina s posebnih položaja, koja odležavaju u velikim drvenim bačvama. Seven Numbers proizvode se u malim serijama od nekoliko tisuća boca, s ispisanim datumom berbe i potpisom enologa na etiketi.

puklavec-sauvignon

Sauvignon Blanc, broj 2 u ediciji Seven Numbers, pobran je 23. rujna 2019. godine. Vino ima čvrstu, gotovo električnu, vibrantnu strukturu, vuče na bazgu što j zapravo tipično za jeruzalemske sauvignone, jako je slastan, s dugim herbalno-voćnim završetkom. Zanimljivo je da ovaj Sauvignon ostavlja dojam srednjeg do većeg tijela, premda sadrži samo 12 posto alkohola.

puklavec-pinot-grigio

Pinot Grigio iz 2019. godine koji nosi broj 3, sočno je, bogato vino s jakim aromama i okusima bresaka, marelica i krušaka. Riječ je o jednom od najboljih slovenskih sivih pinota, uključujući i klasična vina iz Brda.

Furmint (šipon, pušipel) s kodnim brojem 7 dolazi iz čuvenog vinograda Mali Kog. Furmint je godinu dana stariji od pinota i sauvignona: grožđe za ovo izvrsno vino ubrano je 9. listopada 2018. godine. Furmint Seven Numbers jedan je od najdojmljivijih šipona koje smo uopće probali: u ovom su vinu balansirane arome bijelog cvijeća, citrusa i jabuka, s delikatnim voćnim okusima i snažnim tijelom koje odražava karakter vrlo zrelog voća . Upravo je smiješno da se Puklalvčev Furmint No.7 može kupiti za manje od 100 kuna (na Moments.hr košta 85 kuna). Ovo zaista posebno vino, s obzirom na cijenu, treba kupovati na sanduke a ne na boce.

puklavec-furmint

U seriji Seven Numbers nalaze se još dva slatka vina koja ovom prigodom nismo probali, kao i vrlo dobar pjenušac proizveden tradicionalnom metodom od crnog pinota, chardonnaya i šipona. Pjenušac nosi oznaku 8, a lani je na Decanterovim Svjetskim nagradama osvojio srebrnu medalju.

Vina s etiketom Jeruzalem Ormož jednostavnija su i komunikativnija od Seven Numbers. Ona su svježa, aromatična, čista i lakopitka. Osobito nam se dopada poluslatki cuvee traminca i žutog muškata, koji intenzivno miriše po grožđu i ružama i odlično se slaže s voćnim desertima poput štrudla s trešnjama ili višnjama, sladoleda od jagoda ili pavlove s malinama.

Pod brendom Jeruzalem Ormož puni se čitav niz monosortnih vina od šipona do chardonnaya, osvježavajuće kupaže poput kombinacije sivog pinota i sauvignona, kao i šarmantni rose.

puklavec-podrum

Zanimljivo je da etiketu Jeruzalem Ormož nosi i niz pjenušaca, uključujući atraktivno dizajnirani muškatni Art Edition. Sva ova vina predstavljaju nevjerojatnu vrijednost za novac: većina buteljki sa žutom etiketom košta oko 40 kuna, pjenušci između 45 i 60, a raskošni slatki cuvee traminca i muškata od 75 do 80 kuna. Vina Puklavec poučan su primjer masovne proizvodnje koja donosi veoma dobre do vrhunske rezultate.

Gastronomske preporuke 

Seven Numbers Brut no 8 gazpacho, kozice, riblji carpaccio, sushi s bijelom ribom

Seven Numbers Sauvignon no 2. šparoge, mahune, blitva, sushi s bijelom ribom, piletina na roštilju, pasta s kozicama, pasta sa školjkama, klasični rižoto, mladi kozji i kravlji sirevi

Seven Numbers Furmint, No. 7 poke, curry, bijela riba na gradelama, veliki rakovi, teletina, štrukle

Seven numbers Pinot Grigio, No. 3 veća bijela riba, hobotnice, lignje, tempura, jakovske kapice, jela poput parmigiane, teleći kotleti, svinjski kotleti, lungići, 

Jeruzalem Ormož, Traminec i Rumeni muškat voćne pite i savijače, cheesecake, pannacotta, liči, mango

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.