Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Cheval Blanc i Ausone upravo su napustile klasifikacijski sustav St.Emiliona jer je marketing postao važniji od terroira

cheval-blanc

St.Emilion je jedna od dvije najznačajnije apelacije na Desnoj obali Bordeauxa. Druga je Pomerol, s kojom St.Emilion graniči. U St.Emilionu dominiraju cabernet franc i merlot, a bolja su vina veoma skupa. St.Emilion svakih deset godina provodi klasifikaciju svojih vina. Najviši stupanj klasifikacije zove se Premier Grand Cru Classe A.

U klasifikaciji provedenoj 2012. godine samo su četiri vinarije dobile taj status: Chateau Cheval Blanc, Chateau Ausone, Chateau Pavie i Chateau Angelus 

Cheval Blanc i Ausone doslovno su oduvijek najpoznatije i najcjenjenije vinarije u St.Emilionu. Cheval Blanc je nastao u 19. stoljeću, vinogradi su vrlo blizu Petrusovih u Pomerolu, godišnje se prozvodi oko 70 tisuća boca, a cijena butelje kreće se između pet i šest tisuća kuna ili više.

Cheval Blanc je u vlasništvu LVMH-a od 1998. godine. Chateau Ausone nastao je u 18. stoljeću, proizvodi skoro triput manje vina od Cheval Blanca i načelno je nešto skuplji. Cheval Blanc i Ausone za St.Emilion su jednako važni kao Latour i Lafite za Lijevu obalu Bordeauxa.

Ovih su dana Cheval Blanc i Ausone odlučili napustiti St.Emilionov sustav klasifikacije vina, što znači da su se odrekli svog Premier Grand Cru Classe A statusa.

Riječ je o strahovito teškom udarcu za St. Emilion, jer bez sudjelovanja dvije najuglednije vinarije cijeli taj sustav gubi na značaju. Decanter je došao u posjed pisma što su ga menadžeri Cheval Blanca poslali St. Emilion’s Wine Councilu, tijelu koje provodi klasifikaciju vina u St.Emilionu.

Vodstvo Cheval Blanca smatra da je pogrešno što važnu ulogu u kriterijima za klasifikaciju igraju marketing i promocija pojedine vinarije, ukkjučujući i njihovu vidljivost na društvenim mrežama, dok terroir vrijedi samo 15 posto ukupnih bodova za postizanje određenog statusa. Cheval Blanc nadalje drži da u evaluaciji vina premalu ulogu igraju tipičnost i vinogradarske prakse.

Očito je, dakle, da su Cheval Blanc i Ausone izašli iz klasifikacije zato što procjenjuju da je promocija postala važniji kriterij od terroira i vinogradarstva, što zaista jest pogrešno i prilično skandalozno. 

Zanimljivo je, naposljetku, da St. Emilion Wine Council nije mogao pronaći dovoljno stručnjaka za ovogodišnju evaluaciju (slijepo kušanje 15 zadnjih berbi daje 50 posto ukupnog rezultata) pa su u medijima morali oglasiti da traže profesionalne kušača .

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.