Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

I ovog smo ljeta sezonu punjenih paprika otvorili u Vinodolu. Vinodolove paprike pokazuju koliko način serviranja utječe na konačni dojam o jelu

vinodol-paprike

Još od vremena Koka Milića zna se da su punjene (filane) paprike najpopularnije zagrebačko ljetno jelo. I ne samo zagrebačko. U ovo doba godine mnogi bečki restorani, uključujući ultrauspješnu Plachuttu, svakodnevno kuhaju punjene paprike.

U Zagrebu punjene paprike pripremaju gotovo svi restorani, zalogajnice i bistroi izvan fine dininga: od Budweisera, preko Okrugljaka do Vinodola, gdje svakog ljeta otvaramo sezonu filanih paprika, jela na kojem smo odrasli.

Zagrebački fine dining restorani zasad se ne bave punjenim paprikama, no ne bi nas čudilo da nam u srpnju, kolovozu ili rujnu u Noelu ili Manu serviraju neku jako elaboriranu i duhovitu verziju; kad već bao može funkcionirati i kao pozdrav iz kuhinje, zašto ne bi mogle puno omiljenije punjene paprike, koje su izašle iz laboratorija visoke kuhinje? Uostalom, Matija Bogdan od soparnika je napravio zvijezdu fine dininga.

Danas smo u Vinodolu prvi put ovoga ljeta, ručali filane paprike. Vinodolove su paprike naizgled konvencionalne; miješano mljeveno meso, vrlo solidan pire kurmpir i umak od rajčice. No, Vinodolove su punjene paprike efektnije od većine drugih zbog načina posluživanja. Otprilike 99 posto zagrebačkih restorana punjene paprike poslužuje u dubokim tanjurima, s vrlo mnogo umaka, dok se pire krumpir naslanja na rub tanjura. Što, zapravo, znači da čim prerežete paprike, dobijete neku vrstu juhe u kojoj plivaju komadići mljevenog mesa i zelenih paprika.

Vinodol, međutim, paprike poslužuje na širokom mekanom jastuku od kremastog pire krumpira, u duguljastom plitkom tanjuru. Umak od rajčice, kojeg nema previše, prožima sa s pireom i daje mu fini dodatni okus dok paprike i nadjev sadržavaju vizualni i teksturalni integritet. Ovaj netradicionalni stil posluživanja definitivno nam se više sviđa od onog kućnog i jušnog. Ovakvim je serviranjem starinski, klasični recept za punjene paprike lagano osvježen i zapravo unaprijeđen. Vinodolove punjene paprike koštaju 68 kuna.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.