Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

SNACK LISTA Evo što je dobro piti uz kikiriki, čips, kokice i druge svakodnevne grickalice

snack-cips-lager.jpg

Svi smo ovisni o grickalicama. Samo oni koji se jako dobro suzdržavaju uspijevaju izbjegavati kikiriki, čips, indijske orahe, pistacije ili nešto peto iz bezbrojnih šarenih vrećica koje zauzimaju sve više i više mjesta na policama supermarketa.

Grickalice su, naravno, prilično nezdrave jer su iznimno kalorične. Čak i orašasti plodovi koji sadrže dobre masnoće, puno vlakna, vitamina i minerala nezdravi su u samo malo većim količinama. Primjerice, dimljeni bademi imaju oko 600 kalorija na 100 grama i puno soli, ali usprkos tome, potpuno su neodoljivi. Jedan od razloga zašto u grickalicama teško možemo biti umjereni, jest upravo broj kalorija. Kada u tijelo unesemo puno kalorija odjednom, a pritom ne i dovoljno vitamina,  minerala, vlakana i ostalih mikronutrijenata, ono brzo apsorbira kalorije i brzo ponovno javlja da treba još. Stvara se craving.

Prije Velike krize 2008. godine u svim boljim hotelima s pet zvjezdica vladalo je pravilo da se gostima u hotelskom baru serviraju barem tri vrste premium snackova. Time se goste nije samo činilo sretnima i zadovoljnima, nego se stimulirala potrošnja. U Italiji je, znamo, gotovo nemoguće naručiti čašu piva ili vina, ili koktel, a da vam konobar ne donose hrpu raznih grickalica. Alkohol i gricaklice neizbježni su partneri, koji život čine manje zdravim, ali puno zabavnijim. Evo što je osobito dobro piti uz pojedine gricaklice.

1. Uz kikiriki – IPA

snack-kikiriki-ipa.jpg

Gorčina i svježina IPE ublažit će slanost i masnoću kikirikija, a naglasiti njegov specifičan okus. Naravno da skoro svako pivo, osim onih posve bezokusnih, odlično ide uz kikiriki, ali IPA je tu još malo efikasnija od ostalih pivskih žanrova.

2. Uz čips – lager 

snack-cips-lager.jpg

Okusi čipsa su jednostavni: prženi škrob, sol, nešto masnoće, eventualno začini. Lager je jednostavno pivo  kojeg se zbog nižeg alkohola može piti u većim količinama i koje uspješno ispire osjećaj pretjerane slanosti.

3. Uz kokice – trapističko ili samostansko pivo

snack-kokice-trapisticko.jpg

Kokice su već mnogo kompleksnija grickalica, jer ujedinjuju sol i prirodnu slatkoću kukuruza. Uz kokice također idu sve vrste piva, ali bi trapistička piva bila optimalna zbog kompleksnih okusa koji sadrže kvasac, slatkoću, više alkohola i blagu gorčinu.

4. Uz dimljene bademe – Bloody Mary i sherry fino 

Dimljeni bademi spadaju među najkompleksnije grickalice: oni ujedinjuju snažne arome dima, sol i posve jedinstven, slatko-orašasti okus badema. Bloody Mary pun je svježine, ali i umamija. Verzija s pancetom, koju je svojedobno u Hemnigwayu servirao Marin Nekić, osobito je dobro išla uz dimljene bademe.  Međutim, uz dobre bademe apsolutno najbolje idu sherry fino ili manzanilla. Šteta je što u Hrvatskoj nitko ne pije sherry.

5. Uz indijske oraščiće – Gin&Tonic i Margarita 

snack-indijski-gin-tonic.jpg

Indijski oraščići, koji zapravo ne potječu iz Azije već iz Južne Amerike, spadaju u grupu snackova koji imaju izrazito kompleksne, lako prepoznatljive okuse i koji ne moraju biti jako slani. Gin&Tonic prirodno je rješenje jer gin ima dovoljno slojevite arome da podnese indijske oraščiće, dok tonik osigurava svježinu neophodnu uz većinu grickalica. Verzija s Margaritom s rubom soli nešto je odvažnija, ali zaista odlično funkcionira.

6. Uz pistacije – Aperol spritz i Campari spritz

snack-pistacie-aperol.jpg

Slane pistacije spadaju među posve specifčne snackove s kompliciranim, naizgled delikatnim, ali zapravo moćnim okusom koji nadvladava većinu uobičajenih pića uz snackove. Pistacije će, primjerice, prekriti svaki lager, jer će lager poslije  njih imati okus vode. Iako je običaj uz Aperol i Campari spritz poslužiti čips, slatko gorki okus ovih talijanskih aperitiva optimalan je par pistacijama. 

7. Uz masline – suho bijelo, aromatično vino (poput sauvignona)

snack-masline-vino.jpg

Masline su masne i pune zeleno-voćnih okusa. Sauvignon blanc sadrži puno zelenih biljnih aroma i okusa koji dolaze od metapirazina, i mnogo tropskih i zelenih voćnih okusa za koje su zaslužni tijoli. I dovoljno je svjež da bi ublažio masnoću maslina.

8. Uz mlađi paški sir –  svježe bijelo vino (pošipa, chardonnay ili odležana malvazija)

snack-sir-vino.jpg

Uz većinu se sireva bolje pije bijelo nego crno vino, naprosto zato što sirevima treba svježina. U slučaju srednje jakih sireva, i vino mora biti nešto jače, da ga sir ne bi nadvladao.

9. Uz suho voće – slatki koncentirani muškat, traminac iz kasne ili izborne berbe

Suho voće sve je omiljeniji snack. Uz suho se voće, međutim, ne smije posluživati suho vino a još manje pjenušac, jer suha vina ne vole slatkoću. Dakle, trebali bismo potražiti poluslatko ili slatko vino od aromatičnih sorti poput muškata ili traminca. Ili pak pokušati s dobro ohlađenim polusuhim roseom.

10. Uz suhe smokve – prošek

Bogati, raskošni, koncentrirani okus suhih smokava fenomenalno se slaže s prošekom, koji u boljim verzijama zapravo sadrži dosta aromatičnih i okusnih elemenata suhih smokava.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.