Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ŽIVJELA ZNANOST Na dijeti se ipak ne morate odreći vina. Polifenoli vam pomažu sagorjeti kalorije iz hrane

Španjolski znansvenici upravo dovršavaju potencijalno revolucionarnu studiju kada je riječ o percepciji vina u prehrani.  Profesorica Lamuela-Raventós nedavno je objavila rezultate istraživanja koja provodi sa svojim timom na Odjelu za prehranu, prehrambene znanosti i gastronomiju Sveučilišta u Barceloni.

Raventós tvrdi da umjerena konzumacija vina nije u korelaciji s debljanjem i ukazuje na nova otkrića koja pokazuju da crveno vino, uz niz poznatih zdravstvenih prednosti, može pomoći i sagorijevanju kalorija iz hrane kad se pije tijekom obroka.

U govoru na virutalnoj konferenciji “Vino i regulacija tjelesne težine” rekla je da je pojam “prazne kalorije” pogrešan kada se opisuje vino, jer vino sadrži puno minerala, vitamina i polifenola. Kombinacija pandemije pretilosti i teorije da su sva alkoholna pića izvor “praznih” kalorija dovela su vino na listu nepoželjnih namirnica u zdravim i dijetalnim režimima prehrane.

Pozivajući se na studiju PREDIMED (Prevención con Dieta Mediterránea) iz 2013, pionirskog istraživanja učinaka dugoročne mediteranske prehrane na zdravlje s gotovo 7.500 randomiziranih sudionika, ustvrdila je da ljudi koji redovno piju vino, a jedu i troše energiju isto kao ljudi koji ne piju, imaju prosječno niži puls i niži indeks tjelesne mase. To se, međutim, odnosi samo na one koji zaista piju umjereno, prosječno čašu do dvije vina dnevno. Oni koji piju više od dvije čaše dnevno, odnosno više od 14 čaša tjedno, imaju niži rizik od kardiovaskularnih oboljenja, što je utvrđeno na temelju tolerancije na glukozu i razina triglicerida.

Iznad dvije čaše dnevno, vino ne može povoljno utjecati na indeks tjelesne mase. Kod razina kolesterola nisu pronašli razlike između ljudi koji piju i ne piju vino, ali Raventos tvrdi da je kod ljudi koji redovno piju vino primijećeno da se kad unose više kalorija ne debljaju jednako kao oni koji ne piju. Također, utvrđeno je da redovno umjereno konzumiranje vina može biti svojevrsna zaštita od Metaboličkog sindroma, kombinacije dijabetesa, pretilosti i visokog tlaka. Ključno je da se vino pije umjreno i uz hranu. Kad se vino pije samo, tvrdi Raventos, nema učinka na ove faktore.  

Raventos je najavila u studiju koja će uskoro biti objavljena, u kojoj su tartarnu kiselinu, dominantnu kiselinu u vinu, koristili kao “biokemijski marker” u urinu za utvrđivanje razine konzumacije vina kod 215 žena koje su prošle menaopauzu i imaju visok indeks tjelesne mase.  pokazuje razinu konzumiranja vina. Kad su žene počele piti više vina, indeks tjelesne mase im se nije povećao, a smanjio im se kolesterol. “Nije bilo utjecaja vina na težinu a imale su bolje biokemijske parametre, tšo znači da umjereno do rjeđe konzumiranje vina u redukcijskoj dijeti nije problem, naprotiv, “ tvrdi Raventos. Glavne zasluge pripisuje polifenolu kojima je posebno bogato crno vino. 

“Glavna komponenta vina koja daje kalorije je etanol, ali vino također sadrži minerale poput kalija, i veliki raspon polifenola, više od 75 vrsta, od antocijanina do flavonoida. Najpoznatiji je resveratrol. Iako pivo sadrži neke polifenole kao što je resveratrol, najviše koncentracije među alkoholnim pićima nalaze se u vinu, posebno crnom, standardno oko 200 miligrama polifenola na decilitar crnog vina i oko 30 miligrama na decilitar bijelog vina,” objasnila je Raventos. U sažetku studije provedene na 14.000 sudionika, navodi se:  Pijenje pretežno vina, i to uz hranu, značajno je smanjilo faktore koji nepovoljno utječu na metabolizam, dok je pijenje pretežno piva, izvan obroka i u većim koilčina, često povezano s povećanjem tih faktora.  

Ključan za ovaj učinak je resveratrol, prirodni fenol koji pomaže tijelu da poveća količinu smeđeg masnog tkiva, koje je u našem tijelu, recimo, dominiralo kad smo bili bebe, a koji praktično direktno pretvara hranu u energiju i u tom procesu, termogenezi, “pomaže da sagorimo više kalorija iz hrane.”  

Polifenoli, tvrdi se nadalje u studiji, poboljšavaju i mikrobiom crijeva, faktor koji postaje sve važniji u preventivnoj medicini. Naravno, vino nije jedini izvor polifenola. Puno bolji izvor su neke vrste voća i povrća, vrhunska ekstradjevičanska maslinova ulja i orasi, ali otkriće o vinu posebno je važno zbog točnijeg pogleda na utjecaj različitih alkoholnih pića na zdravlje i uravnoteženje navika s ciljem poboljšanja kvalitete života. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.