Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Veliki, masni, dobro odležani američki ribeye Ane Grgić Tomić vjerojatno je najbolji steak koji smo ikad probali u Esplanadi (gdje redovito jedemo skoro trideset godina)

U Esplanadi su se upravo dogodile dvije promjene; velika i mala. Velika promjena jest činjenica da je chefica Ana Grgić, koja se poslije kratkog porodiljskog nedavno vratila na posao, produljila prezime i sad se zove Ana Grgić Tomić Mala je promjena novi jelovnik Le Bistroa, koji je, naravno, sezonske, ljetne naravi.

Međutim, i novi, uobičajeno sezonski Bistroov meni sadrži jednu strukturalnu novost. Radi se o dugo odležanom, vrlo masnom ribeye steaku za kojeg na jelovniku piše da dolazi iz Argentine, premda je, ustvari, riječ o govedini iz Sjedinjenih Država. Zabuna se dogodila zato što je  Esplanada s dobavljačem dogovorila isporuku argentinskih steakova. No, kako se turistička sezona počela zahuktavati, dobavljač je sve svoje argentinske steakove, koji su jeftiniji od američkih, posalo na more, pa je gospođi Grgić Tomić ponudio američke  steakove. Koji su se pokazali putrastijima i opakijima od argentinskih.

Naš današnji ribeye od 300 grama čistog mesa bio je vrlo blizu senzacionalnom. Na trenutke smo se osjećali kao da jedemo govedinu u nekom ozbiljnom njujorškom steakhouseu, što nam se u Zagrebu gotovo nikad nije dogodilo. Dakle, Bistroov ribeye plesao je na onoj opasnoj tankoj crti između lagane zagorenosti s blagom gorčinom, i punog okusa masne slatkoće, koju nam daje dobro koncentrirano meso isprepleteno unutarnjom masnoćom. Okus mesa bio je vrlo koncentriran, tekstura između putraste i blago čvrste, a boja izvana smeđe crna, a u sredini duboko crvena.

Ribeye chefice Grgić Tomić jelo je zbog kojeg se isplati putovati do Zagreba, ako već ne živite blizu centra Zagreba. Ovaj je ribeye skup; košta oko 330 kuna, ali zaista virijedi sav taj novac.

Teško možemo zamisltii ukusniji crveni protein, koji smo probali u Zagrebu, a sasvim se sigurno ne sjećamo boljeg komada govedine koji smo kušali u Esplanadinim restoranima, premda se u Esplanadi redovito hranimo skoro trideset godina.

Ovaj izvrsni ribeye dolazi na stol u društvu zapečene kreme od kukuruza šećerca i hrsakvo prženih kolutova luka. Kako je i dalje pretoplo za velike cabernete, babiće i plavce, uz američku smo govedinu pili Korakov Crni pinot iz 2018. koji se pokazao ozbiljnim, dobrim i dovoljno karakternim  za tako moćan primjerak masnog crvenog mesa.

Novi Bistroov meni, potpisan s Ana Grgić Tomić, obiluje zanimljivim jelima poput cvjetova tikvica s ricottom, usoljenog brancina s aiolijem ili škrpine s bisqueom. Međutim, ribeye je najveća  atrakcija ručka i večere u Le Bistrou. Danas je ondje za ručkom sjedilo oko četrdeset ljudi, a sinoć, u četvrtak, zabilježili su čak sedamdeset couverta. Dobrima ide dobro.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.