Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na Adventu se ilegalno dilalo s kućicama, koje su postizale cijenu i do 100.000 kuna

advent-zrinjevac

S obzirom na današnja uhićenja vezana uz Zagrebački advent, ponovno objavljujemo naš članak iz prosinca 2019. u kojem su donekle opisani mehanizmi i uvjeti korupcije na Adventu. Uskokovi agenti počeli su, naime, istraživati Advent, kad je postalo jasno da je iznajmljivanje kučlćica postalo još jedan važan izvor prihoda za kriminalnu mrežu u bivšoj gradskoj upravi.

8. prosinca 2020.

Ovogodišnji zagrebački Advent protječe u sjeni ozbiljnog koruptivnog skandala. Mediji, osobito 24sata i Index.hr otkrili su i dokazali da organizatori glavnih događaja na Adventu dobivaju kućice bez javnog natječaja, prema diskrecijskoj odluci grada Zagreba, dakle gradonačelnika Bandića, čovjeka kojemu se godinama sudi zbog niza optužbi za tešku korupciju.

Tvrtke koje od grada dobivaju kućice plaćaju ih razmjerno malo novca, a zatim iznajmljuju krajnjim korisnicima za 25 pa do 100 tisuća kuna. Nadalje, tvrtke koje od grada dobivaju kućice često su neposrednoj osobnoj vezi s gradonačelnikom: u jednom se slučaju radi o gradonačelnikovom vozaču, u drugom o sestri vlasnika jedne takve tvrtke koja je, eto, zaposlena u gradskoj upravi, u trećem o obitelji gradonačelnikova dugogodišnjeg prijatelja i tome slično.

Jasno je, poslije svih ovih otkrića, da se Advent više ne smije organizirati kao dosad. Iduće godine sve zagrebačke adventske kućice moraju na potpuno transparentan javni natječaj. U suprotnom, Advent ne samo da u očima javnosti neće preživjeti sadašnji skandal, nego će postati crvena meta Uskokovih istraga (ako to već nije postao). Skandal koji visi nad Adventom ne bi trebao, međutim, kompromitirati činjenicu da je Advent u Zagrebu iznimno korisna i uspješna manifestacija.

Prvo, premda zagrebački Advent nipošto nije najbolji ili najspektakularniji u Europi, on u Zagreb dovodi vrlo mnogo turista, o čemu može posvjedočiti svaki hotelijer. Adventski turisti troše novac na kućicama, ali i u trgovinama, restoranima, taksijima… Drugo, krajnji korisnici kućica dobro zarađuju na zagrebačkom Adventu, neovisno od visokih cijena najamnine. Advent je stoga prilično važan za zagrebačku i hrvatsku ugostiteljsku industriju. Treće, Advent je jedan od rijetkih događaja u Zagrebu, koji Zagreb čine gradom. Grad je mjesto koje živi. A Zagreb za vrijeme Adventa zaista živi, o čemu svjedoče tisuće i tisuće ljudi na gradskim ulicama, u dijelovima grada gdje su postavljene adventske kućice i pozornice. I četvrto, čisto gastronomski gledajući, zagrebački Advent najzanimljivija je hrvatska ulična gastro manifestacija. Zagrebački Advent, dakle, mora ići dalje jer svima koristi, ali uz javni natječaj i potpunu financijsku transparentnost, uključujući transparentnost kod dodjele subvencija.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.