Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

UZ LJETNI PINK DAY 11 najboljih ružičastih šampanjaca i pjenušaca koji se prodaju u Hrvatskoj

pjenusci-rose

Danas je u Zagrebu održano epidemijsko izdanje Pink Daya, jedine hrvatske vinske smotre posvećene roseima. Pink Day održan je na otvorenom, po ozbiljnoj vrućini i u nedjelju koju je puno Zagrepčana provelo na moru. Pa ipak, dobro je da je održan. Pink Day koji se inače organizira u proljeće, odigrao je veliku ulogu afirmaciji rosea na domaćem vinskom tržištu. Bila bi prilična šteta da je izostao drugu godinu zaredom.

U povodu Pink Daya objavljujemo listu jedanaest najboljih dostupnih šampanjaca i pjenušaca koji se mogu kupiti u našim vinotekama.

Dostupnih znači da na listi nema veoma skupih pjenušaca poput Perignon Rosea, Krug Rosea, Comtes de Champagne Rose ili ružičastog Cristala.

1. Moet et Chandon Grand Vintage 2012. Miva, oko 550 kuna

moet-grand-vintage-2012-rose

Ovo je, dakle, heavy metal. Grand Vintage iz izvrsne 2012. ima težinu i gustoću crnog vina, s puno malih vibrantnih mjehurića. Grand Vintage je izvrstan gastronomski šampanjac uz kojeg možete jesti čak i steakove.

2. Billecart Salmon, Brut Rose, Acrobat, 425-450 kuna

Riječ je o iznimno elegantnom, kremastom, bogatom šampanjcu s puno malina i jagoda na nosu, i s dugim, svježim završetkom.

3. Ruinart Rose, MIVA, oko 550 kuna

ruinart-rose

Svi Ruinartovi šampanjci ujedinjuju eleganciju i oštrinu. Ruinartova su vina uvijek pomalo rubna, kao da je riječ o groweru a ne o najstarijoj šampanjskoj kući na svijetu. I ovaj tek umjereno voćni šampanjac ima iznimno čvrstu strukturu s dobrom kiselinom. Radi se o još jednom izrazito gastronomskom vinu.

4. Barons de Rotschild, BDR Rose, Pago Croatia, 540-560 kuna

barons-de-rothschild-rose

Šampanjac obitelji Rotschild čipkast je i raskošan s puno šumskih jagoda na nosu. Podjednako je podesan kao aperitiv i kao partner sushiju, kavijaru, škampima, dimljenoj pastrvi ili lososu, ili carpacciu i tartaru ki od tune.

5. Alexandre Bonnet, Expression Rose, Atrox, oko 470 kuna

alexandre-bonnet-expression-roses

Službeno, ne postoji crni (crveni) šampanjac. U stvarnosti, kuća Alexandre Bonnet iz Les Riceysa proizvodi šampanjac jake i ne baš prozirne crvene boje, koji izgledom gotovo da asocira na beaujolais s mjehurićima. Vino je pomalo teško, ali intriganto i uzbudljivo. Preporučujemo uz pačja prsa, pečenu tunu, steakove, tartar biftek i roštilj.

6. Taittinger Prestige, Vivat, oko 350 kuna

taittinger-prestige-rose

Taittinger Prestige lijep je aperitivno gastronomski šampanjac atraktivne, malo naglašenije ružičaste boje, s puno crvenog voća na nosu i u okusu. Odlična vrijednost za novac.

7. Laurent Perrier Brut Rose, Atrox, oko 650 kuna

laurent-perrier-brut-rose

Radi se o jednom od najprodavanijih ružičastih pjenušaca na svijetu . Diskretni LP-jev Rose idealan je ljetni aperitiv.

8. Tomac, Brut Rose, Plešivica, 110-120 kuna

tomac-brut-rose

Rose obitelji Tomac već je godinama daleko najelegantniji u Hrvatskoj. Ovo delikatno vino, na nosu prepuno jagoda sa šlagom, s tonu svježine, jednako dobro funkcionira samo, kao i uz bijele ribe na žaru, škampe crudo, sushi ili, recimo, skuše i palamide.

9. Korak, Rose Nature, Plešivica, 140 kuna

korak-rose-nature

Korakov pjenušac bez ekspedicijskog likera proizveden je od crnog pinota. Radi se o dosta brutalnom vinu, u dobrom smislu te riječi, koje pomalo skuplja usta, jača apetit i snažno miriše po cvijeću i tamnom voću.

10. Coletti, Brut Rose, Plešivica, 105 kuna

coletti-brut-rose

Ružičasti pjenušac Franje Kolarića, također proizveden od crnog pinota, razigrano je, veselo, komunikativno vino s lako prepoznatljivim aromama bobičastog voća.

11. Šember, Rose, Plešivica, 120 kuna

sember-rose-brut

Šember Rose, i opet samo crni pinot, pouzdano je vino srednjeg tijela, finog perlanja i diskretnih voćnih okusa.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.