Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Okrugljak je danas uvjerio ambasadora Moet Hennessya da i dalje može biti veoma dobar nacionalni restoran

okrugljak-g (1)

Ted Lelekas, veleposlanik LVMH-a za ovaj dio Europe posjećuje Hrvatsku već pet godina. Uglavnom smo se viđali u fine dining ambijentima, poput lošinjske Alhambre i zagrebačkog Noela.

Gospodin Lelekas jutros je u Zagrebu promovirao Volcan de mi Tierra, prvu LVMH-ovu tekilu, a zatim smo s Gordanom Mohorom, hrvatskim zastupnikom Moet-Hennessya, otišli na ručak u Okrugljak.

U Okrugljaku, prije svega, nije bilo vruće. Okrugljakovi stolovi pod drvenim krovovima blizu potoka spadaju među najzaštićenije zagrebačke restoranske prostore, kad se radi o ekstremnim temperaturama.

Drugo, Okrugljak je bio živahno pun; društva s krizmi miješala su se s privatnim gostima. Treće, Okrugljak već godinama pati od teškog diskontinuiteta kvalitete. Hrana je katkad odlična, a katkad prosječna. Isto vrijedi i za servis.

Međutim, Ted Lelekas danas je imao sreće. Okrugljak je funkcionirao kao u najboljim danima. Ručak u dubokom hladu počeli smo tartar biftekom i gusijim jetrima. Ted, čovjek koji je zbog svog ugodnog i napornog posla, pojeo stotine Michelinovih zvjezdica, kazao je da je tartar biftek fantastičan. Zatim smo naručili patku s ražnja, mlince i čisti fillet steak, bez ikakvog umaka.

Moetov amabasador, Grk iz Atene, prvo je konstatirao da u Grčkoj nikad nije probao patku s ražnja pečenu iznad otvorene vatre.

Zatim je pojeo cijelu, dosta veliku porciju. Salatu od graha i zelja, zalio je bučinim ulje, koje mu se također prilično svidjelo. Naš je biftek bio savršeno pečen: crno smeđ izvana i blijedo crven iznutra, ali nije serviran na vrućem tanjuru.

S obzirom na dulji temperaturni šok kroz kojeg svi prolazimo, ova se greška može opravdati. Rajčice u salati od rikule bile su neobično slatke i prirodno su mirisale, što nam je uljepšalo dan. Konobar koji nas je posluživao govorio je skoro perfektan engleski.

Ted Lelekas zatim je pričao o visokoj vinskoj i gastronomskoj kulturi u Zagrebu: ”Jučer sam u onom talijanskom restoranu u centru, mislim da se zove Boban, dobio Grand Dame na čaše! Budimo realni, vrlo je malo mjesta u Parizu i Londonu koji toče Grande Dame na čaše. To me iskreno oduševilo, kao što me oduševila i današnja hrana.”

Uz tartar biftek, patku i ispravno pečeni steak popili smo po buteljku Krauthakerova Crnog pinota iz 2015. i Coronicina Gran Terana iz 2016. Prije i poslije crnih vina, osvježili smo se s par čaša pjenušca Colleti. Okrugljak je danas sasvim dostojno reprezentirao konvencionalnu zagrebačku restoransku kuhinju. Bilo bi jako dobro kad bi današnja razina kvalitete svakodnevna.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.