Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Turistima je dobro, Dubrovčanima baš i nije: Dubrovački vjesnik izvješćuje kako Dubrovčani doživljavaju dosadašnji dio sezone

dubrovnik-zidine

Pod egidom Mizerija s juga, Dubrovački vjesnik jučer je objavio ekstenizvnu, detaljnu reportažu o turističkoj sezoni u potencijalno najvažnijoj hrvatskoj destinaciji koja, međutim, i ove godine pati zbog prometne izoliranosti. Novinarka Dubrovačkog vjesnika Kristina Filičić razgovarala je s lokalnim ugostiteljima, prodavačima na Stradunu kao i turistima, kojih ima ali definitivno manje nego što se očekivalo.

”Sve odgađaju. Neće ni 1. srpnja biti ništa. Potrošnja turista je tanka.Takvi su gosti koji dolaze tu izbliza, Česi, Poljaci. Oni su slabije platežne moći, Možda njihove države jesu bogatije, ali na narod se to ne odražava. Standard im je ostao isti,” smatra Mirko Raguž, vlasnik obrta u Ulici od Puča. Gospodin Raguž prognozira da će trebati najmanje četiri do pet godina do povratka na brojke iz 2019. Zanimljva je i njegova opservacija o turistima s kruzera: ”Ti gosti ne smiju ništa. U balončićima su. Čudi me da je netko uopće uplatio novac za takvo putovanje.”

Jedna prodavačica iz suvenirnice na Stradunu također kaže da gosti s kruzera uopće ne ulaze u dućane. “Drugih gostiju ima, ali malo. Možda ih dvadesetak dnevno navrati u trgovinu, a mi prodamo pet do šest  suvenira na dan…To su smiješni iznosi. Prije dvije godine nije se dalo izbrojiti kupce. Sad više vremena stojimo vani i pričamo nego što radimo. A prije je od posla poć na WC bila nemoguća misija.”

Prema izvještaju  Dubrovačkog vjesnika ni ugostiteljima ne ide mnogo bolje. “Teško će biti, kao i lalni. Ako uhvatimo još dvadeset posto više od lanjskog  prometa, bit će dobro. Situacija s Engezima ne ulijeva povjerenje. Ako ne bude Engleza, sami Amerikanci neće nas spasiti,” izjavio je Luko Besjedica, vlasnik restorana Moskar. “Zadnjih se dana promet nešto povećao, ali minimalno. Od pet do deset večera dnevno. Preksinoć smo imali dvanaest večera, ali bude dana kad gostiju uopće nema…Gosti su nam Amerikanci, Španjolci, Francuzi… Pitaju gdje bi mogli izać poslije večere ali nemaju gdje, zbog mjera,” kaže gospodin Besjedica, u čijem restoranu večera za dvoje s bocom vina košta oko 500 kuna. “Za objed se ne može očekivati toliko. Ako za ručak učiniš 230 kuna za dvoje, to je OK.”

Neki drugi ugostitelji kažu kako im dolaze gosti solidne kupovne moći, ali da definitivno nedostaje  potrošnja za ručak. I dok su Dubrovčani skeptični prema dosadašnjem tijeku sezone, turisti su, sudeći po reportaži Dubrovačkog vjesnika, prilično zadovoljni. Pa sugovornici Dubrovačkog vjesnika iz Mađarske kažu kako je sve prelijepo jer nema gužve. “Drugi smo put ovdje. Prošli put je bilo previše ljudi. Ovako je stvarno dobro, šetamo i uživamo.” Sudeći po ovoj reportaži, Dubrovnik, ako se uskoro nešto dramatično ne promijeni, čeka još jedna komplicirana sezona.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.