Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

RASHLAĐUJUĆA LJETNA LISTA Što jesti u zagrebačkim restoranima na temperaturama od 33 do 37

hladna-lista

Ovih dana, kad je Zagreb pogođen još jednim u nizu tropskih valova unatrag desetak godina, normalni se restoranski život mora mijenjati, posebno danju. Ako već moramo jesti na 33 do 37 stupnjeva, i ako moramo jesti bilo što osim sladoleda i rashlađenog voća, bilo bi zgodno izabrati hranu koja hladi umjesto da zagrijava, razmjerno nemasnu, s više povrća i ribe nego mesa, ukusnu, seksi i zaokruženu kakva restoranska hrana i treba biti.

Ovdje se, dakle, ne radi o  odlasku u asketizam niti o prepuštanju dosadnim velikim salatama već o potrazi za ozbiljno hedonističkim jelima primjerenima sadašnjoj temperaturi. Evo desetak primjera jela za pustinje i trope u zagrebačkim restoranima.

1. Gazapcho od jagoda i kopriva, Le Bistro

Gazpacho je i nastao za ovakve vremenske uvjete, a gazpacho od jagoda i kopriva sjajan je primjer nadahnute sezonske intepretacije najpoznatije hladne juhe na svijetu.

2. Tartar biftek, Okrugljak

Okrugljakovi stolovi uz potok spadaju među svježija restoranska mjesta u Zagrebu. A tartar biftek pripremljen za stolom, zadovljit će sve psihološke i organoleptičke potrebe ovisnika o crvenom mesu bez da ih previše zagrije.

3. Gunkan s ježincem, Tekka

Golema količina joda u ježincu stvara stanoviti hladni, naglašeno svježi osjećaj na nepcu, a golema količina ježinca u Tekkinom novom gunkanu čini taj sushi apsolutno idealnim za gradske vrućine.

4. Carpaccio od govedine, Carpaccio

Klasični, uvijek perfektni carpaccio s rikulom i grana padanom lagan je, prepun okusa i sasvim sigurno ne zagrijava.

5. Tartar od tune, Vinodol

Vinodolov tartar od tune najukusniji je i najljepše prezentiran u gradu. I izvrsno funkcionira na vrućini, u što smo uvjerili jučer za vrijeme ručka.

6. Ceviche od kozica, El Toro

Ceviche od kozica chefa Maria Mihelja pršti svijetlim citrusnim okusima, herbalnim notama korijandera i umjerenom ljutinom čilija, a rashlađuje kao bolji tropski koktel.

7. Ceviche od tune, Takenoko

Takenokov ceviche je fenomenalan, ali puno teži, supstancijalniji i manje razigran od El Torovog. Svejedno vrlo bismo ga rado ručali ili večerali u hladu Takenokova air conditiona.

8. Špageti sa škampima, Theatrium

Ako već ne možete bez ugljikohidrata i tople hrane, toplo preporučujemo špagete sa škampima s ovotjednog Theatriumova menija. Chef Filip Horvat izrađuje uvjerljivo najbolju kućnu tjesteninu u Zagrebu, a opcija sa škampima laganija je od ostalih.

9. Burrata, Carpaccio

Burrata je vjerojatno najprodavanije jelo u Carpacciu. Dobra burrata s malo zrelih rajčica, puno bosiljka i par kapi vrhunskog maslinova ulja, recimo od bjelice nepobjedivi je ljetni ručak.

10. Carpaccio od govedine, Batak

Batak omogućuje najširem sloju gostiju uživanje u bistronomskim verzijama jela klasične gastronomije. Njihov carpaccio s puno rikule, narom i grana padanom košta oko šezdesetak kuna.

11. Tart od ranih bresaka, Theatrium

Chef Horvat voli raditi s breskvama. Jučer je bio prvi dana ljeta, a Horvatovi su deserti s breskvama sočan, mirisan i neodoljvio zamaman uvod u ljetni ambijent.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.