Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovogodišnja Vinistra mogla bi biti proba za novi, turistički format najvažnije hrvatske vinske smotre

Sinoć oko pola deset ženski je glas preko razglasa ljubazno zamolio brojne posjetitelje da napuste Vinistru, jer je radno vrijeme završilo još u devet. No, jučerašnja atmosfera na Vinistri na otvorenom bila je toliko vesela da se nikome nije dalo ići kući, pa su se gosti tek poslije višekratnih upozorenja da se raziđu, u dugoj koloni s bocama i čašama u rukama počeli evakuirati iz uvale Peškera prema obližnjem glavnom porečkom parkiralištu.

Ovogodišnja je Vinistra definitivno uspjela: privukla je pažnju velikog broja posjetitelja i prvi put prerasla u turističku atrakciju. Naime, uobičajeno mjesto za održavanje Vinistre, porečka sportska dvorana hladna je i pomalo dosadna. Ona je idealna za biznis i optimalna za kušanje i čuvanje vina, ali nema osobiti turistički potencijal. Budući da se ove godine zbog epidemioloških razloga Vinistra morala preseliti na otvoreno u sam centar Poreča kraj mora, ona je naglo prerasla u turistički spektakl s velikom mogućnošću rasta.

Naravno, Vinistra na otvorenom na popodnevnim temperaturama  između 30 i 40 stupnjeva na suncu, suočava se s određenim problemima. Prvo, gotovo je nemoguće kompetentno probati vina, jer se prebrzo zagrijavaju. Drugo, otvorena Vinistra zapravo je party a ne poslovni događaj. Što je neke važne istarske vinare, poput Klaudija Tomaza i predsjednika Vinistre Nikole Benvenutija, potaknulo da glasno razmišljaju o novom, dvostrukom formatu Vinistre.

Nik Oroši i Ivica Matošević

Bilo bi zaista prilično korisno kad bi se iduće godine uobičajena, formalna, poslovna Vinistra održala u dvorani u svibnju, dok bi usred sezone na otvorenom trebalo organizirati još jednu Vinistru za turiste.

Tako bi se Vinistra, najvažnija hrvatska vinska smotra, izravno povezala s turizmom i dala Poreču novi atraktivan sadržaj, koji istodobno promovira istarska vina kod brojnih porečkih gostiju.

Vinistra u dva formata mogla bi se pokazati uspješnom ekstenzijom brenda Vinistre. Na jučerašnjoj smo vrućini  probali samo desetak mladih vina, koja pokazuju izvrsnost lanjske berbe. No, moramo priznati da smo najviše uživali u raskošnim slatkim vinima braće Benvenuti iz 2015. i 2016. godine, koja su zaista fenomenalna i vrlo blizu užem svjetskom vrhu punokrvnih prirodnih desertnih vina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.