Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Stari Grad na Hvaru inovativna je otočka destinacija: gdje spavati, što raditi, gdje jesti i kupovati

starigrad

Stari Grad na jednom od najljepših hrvatskih otoka potpuna je suprotnost gradu Hvaru. Grad Hvar mjesto je za skupe izlaske, goleme jahte vrijedne desetke milijuna dolara, fejaknu gastronomiju i grozne ali skupe hotele. Stari Grad, koji je neusporedivo stariji od Hvara, mjesto je gdje ne trebate pitati za kavijar i Dom Perignon.

stari-grad-3

Stari Grad, za razliku od Hvara, nije destinacija za nabrijane starije adolescente koji se u tri poslije ponoći guraju u redu za brod za predjutarnju rundu u partya na Paklenskim otocima, ni za pijane Engleze koji polumrtvi leže ispred renesansnih spomenika.

stari-grad-1

Stari Grad civilizirano je mjesto za one goste koji preziru masovni turizam s pretjeranim cijenama. Stari Grad nije nužno miran, premda tako izgleda. On može biti vibrantan i zabavan. No, Stari Grad traži drugu vrstu energije. Stari Grad mjesto je za mlade i žestoke sportaše, avanturiste, opuštene i meditativne turiste. Stari Grad uistinu je star, nastao je prije otprilike 2400 godina, kad su se ondje naselili stari Grci koji su mjesto nazvali Pharos.

Utoliko je Stari Grad jedan od najstarijih mediteranskih gradova s kontinuiranom naseljenošću. Toliko star Stari Grad bio je centar otoka Hvara i u renesansnim vremenima. Genijalni pjesnik Petar Hektorović svoju je palaču nazvanu Tvrdalj, podigao na glavnom trgu Starog Grada.

stari-grad-2

Hektorovićev Tvrdalj, sa svojim skrivenim vrtom i mističnim ribnjakom, vjerojatno je najatraktivnija podcijenjena turistička atrakcija u Dalmaciji. Stari Grad, romantičan, uistinu povijestan, naizgled tih, meditativan ali i hiperenergičan, s dosta žestokih sportskih izazova, originalna je drukčija destinacija u Dalmaciji Evo što u Starog Gradu možemo preporučiti:

1. ŠTO RADITI

NAUČITE SURFATI

windsurfing-hvar

Pokušajte naučiti surfati. Lagani vjetar koji na moru puše ujutro i predvečer osigurava uvjete z prilično redovito uživanje. Tečaj traje nekoliko dana i košta oko 900 kuna.  

POPNITE FERRATU HVAR

ferrata hvar

Ferrata Hvar najuzbudljiviji je izlet i jedan od najboljih Instagram momenata koje možete dobiti na Hvaru. Dok se pravi alpinisti penju po okomitim stijenama koje se dižu iznad Svete Nedelje, ostali mogu na vrh uskim stubama uklesanimau stijenu, do visećeg mosta koji se ljulja visoko nad naseljem. U stijenama iznad Svete Nedelje nekoliko je ucrtanih alpinističkih staza.  

ISTRAŽITE OTOK NA BICIKLU

bicikli-stari-grad

Hvar je idealan za bicikliranje. Krenite, primjerice, od Starog Grada do šezdesetak kilometara udaljenog Sućuraja, pa ćete proći kroz dijeove otoka koji podsjećaju na prašumu. Gotovo ćeste sigurno naletjeti na divlje životinje i još sigurnije uživati u opojnim mirisima otočkog bilja, smilja, hvarskog origana, lavande,…koji se ne mogu imitirati. Na otpilike pola puta naići ćete na skretanja za Ivan Dolac i Svetu Nedjelju. Volite li vino, obavezno skrenite jer je riječ o nekim do najljepših vinograda u cijeloj Hrvatskoj, a i vina znaju biti jako dobra. Iz Starog Grada vodi 25 biciklističkih ruta dugih od petnaestak do više od 50 kilometara, najbolji način da detaljno istražite otok 

MEDITIRAJTE U TVRDLJU PETRA HEKTOROVIĆA 

Palača autora Ribanja i ribarskog prigovaranja nalazi se u samom središtu Starog Grada. Unutrašnjost Hektorovićeve palače kombinacija je egzotičnih vrtova, mističnog ribnjaka punog cipala i malog izložbenog prostora s autentičnom kuhinjskom i vingoradarskom opremom iz 15. i 16. stoljeća. Hektorovićevi vrtovi neusporedivo su mjesto za opuštanje i meditaciju. Radi se o jednoj od najsenzacionalnijih povijesnih turističkih atrakcija na cijelom Jadranu. Za 20 kuna koliko košta ulaznica, zahvaljujući ljubaznom osoblju i još ljubaznijim vlasnicima koji žive u Tvrdlju, možete ostati koliko želite, sjediti na ribnjaku ili mirisati bergamote u vrtu, razmišljati o Hektorovićevim omiljenim filozofskim izrekama na reljefima oko ribnjaka ili čekati da se sunce ispreplete kroz pergole i volte s grmovima kapara, i snimiti jedinstvene fotografije. 

LUTAJTE ULIČICAMA

Izgubite se među kućama i crkvicama. U Starom Gradu vidjeli smo neke od najvećih i najljepših olenadera ikada, odgonetavali nazive ulica na zanimljivom dijalektu, zavidjeli na fanastičnim vrtovima i uživali u posve neododrevnoj kamenoj arhitekturi.

GDJE SPAVATI

Hvar Places by Valamar

places-2

Hvar Places najnoviji je hotel u Starom Gradu . Hvar Places moderni je lifestyle hotel, koji gostima nudi puno aktivne zabavne, udobne sobe , srdačnu i profesionalnu uslugu i razmjerno niske cijene.

Maslina Resort

maslina resort

Luksuzni ekološki Maslina Resort vjerojatno je najbolji hotel na cijelom Hvaru, proglašen i jednim od najboljih hotela na plažama u Europi. Maslina Resort organski je uklopljen je u starogradsku obalu i vegetaciju, s holističkim konceptom i izvrsnim dizajnom koji potpisuje francuska dizajnerica Leonie Alma Mason.

GDJE JESTI

Antika

antika-2

Antika je gastronosmski bistro s profesionalnim, preciznim, donekle sezonskim kuhanjem i odličnom vinskom i šampanjskom listom koja ukljućuje Drappier i Pol Roger.

Craft Bar & Grill

hvar-craft-valamar

Craft Bar & Grill smješten u najstrožem centru Starog Hvara, s jako velikom terasom punom lokalnog bilja, peče bifteke i burgere i toči izvrsno pivo.

Grano Duro

grano-duro-5

Grano Duro sestrinski je Craftov restoran, smješten na istoj terasi, ali sa sasvim drukčijim menijem. Grano Duro kompetentan je pizzeria i špageterija s fino pogođenom vinskom listom, obilježenom lokalnim etiketama.

Konoba Kokot, Dol

konoba-kokot

Konoba Kokot tradicijski je obiteljski restoran smješten u mjestu Dol nekoliko kilometara od Starog Grada. Konoba Kokot bavi se mesnom kuhinjom koja obuhvaća divljač i janjetinu s vlastitog gospodarstva

Gdje kupovati

Za pod zub

za-pod-zub-trgovina

Za pod zub delikatesni je dućan s vinotekom koji prodaje niz posve lokalnih zanatskih proizvoda, sva moguća hvarska vina, rakije i likere kao i najbolje nacionalne artizanske brendove, od Zmajskog do Medenka. Za pod zub je posebno entuzijastična prema hrvatskim craft ginovima, kojih ima zanimljiv i dobar izbor. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.