Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

DALMATINSKA LJETNA LISTA 14 restorana od Paga do Dubrovnika u kojima možete uživati ovoga vikenda

orsan

Svi idu na more, kad god to mogu. Upravo počinje veliki i ludi oporavak od korone, karantene, lockdowna i drugih posljedica epidemije. Turistička sezona bit će očigledno puno bolja nego što su to očekivali i najveći optimisti, jer se ljudi, baš kao i poslije ratova, žele ispuhati, zabaviti i potrošiti novac.

Hrvatska, Europa i Amerika upravo ulaze u nove lude dvadesete, točno sto godina poslije prvih ludih dvadesetih koje su obilježile doba nakon svršetka Prvoga svjetskog rata.

Stoga i danas možemo očekivati velike kolone na cestama prema moru, i još veće na povratku u Zagreb u nedjelju navečer. Evo stoga liste četrnaest restorana na južnom dijelu obale od Paga do Dubrovnika, u kojima se sigurno dobro jede.

U idućem izdanju ove liste za mjesec dana, bit će zastupljeni Korčula, Hvar i Brač, čije ovogodišnje restoranske scene zasad nismo stigli detaljnije upoznati.

1. Boškinac, Pag

boskinac-glavna1

Boškinac ima Michelinovu zvjezdicu i dovoljno kompetentnu kuharsku ekipu da može kompenzirati odlazak čak dva glavna chefa u jedva pola godine. Boškinac ima i jedan od najljepših restoranskih vrtova u Hrvatskoj. Hotel nije bitno lošiji od restorana, a pojedini hotelski apartmani atraktivni su prema svjetskim standardima.

2. Pelegrini, Šibenik

pelegrini-terasa

Pelegrini je jedna od najvažnijih institucija hrvatske gastronomije u ovom stoljeću. Chef i vlasnik Rudi Štefan inteligentno je preživio lanjsku doista veoma tešku godinu, tako da Pelegrini ovoga ljeta može ići samo prema gore.

3. Boba, Murter

konoba-boba-lignja

Boba bi bila možda najbolja konoba u Dalmaciji kad bi bila konoba. Boba se, međutim, samo predstavlja kao konoba. Boba je ustvari moderni riblji restoran s katkad senzacionalnim svježim sastojcima i veoma kompetentnim kuhanjem.

4. Opat, Kornati

kornati-opat

Kornati su lani u epidemijskoj godini postali jedna od dvije ili tri najvažnije jadranske gastronomske destinacije. Opat chefa Ante Božikova nesumnjivi je predvodnik modernog ugostiteljstva na Kornatima.

5. Fešta, Kornati

festa-terasa1

Fešta je prepuna živih jastoga, vrhunske svježe ribe i izvrsnih vina u svim rangovima cijena. Fešta je, kako ime kaže, mjesto za dobar provod na Kornatima.

6. Konoba Vinko, Konjevrate

konoba-vinko

Konoba Vinko valjda je najspektakularniji primjer  rustikalne, gotovo seljačke gastronomije u cijeloj Hrvatskoj. Konoba Vinko spada u onih nekoliko dalmatinskih restorana koje bismo pod svaku cijenu željeli vidjeti u Zagrebu.

7. Maguro, Zadar

Maguro je zabavni euroazijski fusion s izvrsnim sushijem, na sjajnoj lokaciji u centru Zadra. Maguro je najbolji zadarski restoran u zadnjih nekoliko godina.

8. Dvor, Split

dvor

Dvor je ove godine angažirao Hrvoja Zirojevića, najutjecajnijeg dalmatinskog chefa ovog stoljeća. Bolju preporuku za Dvor nemoguće je zamisliti. Mnogi stalni gosti hvarskog Laganinija, gdje je gospodin Zirojević kuhao osam godina, gotovo sigurno jedva čekaju da isprobaju Dvor.

9. Kadena, Split

kadena

Chef Braco Sanjin lani se vratio u Kadenu, lijep klasični restoran za čiju je reputaciju baš Sanjin bio najzaslužniji. Uslijed Sanjinova povratka, Kadena je ponovo postala jedan do najboljih dalmatinskih ribljih restorana.

10. Nautika, Dubrovnik

nautika-terasa

Nautika je naprosto bezuvjetno spektakularna. Nautika je skupa, ali omogućuje posve poseban restoranski doživljaj, koji podjednako zadovoljava u svim važnim elementima: od elegantnog kuhanja Marija Bunde, preko enciklopedijske vinske liste Marka Šrama do izvrsnog servisa i uistinu najljepšeg restoranskog ugođaja u cijeloj zemlji.

11. 360, Dubrovnik

360

Ovaj Michelinov restoran spada među omiljena okupljališta svjetskih slavnih osoba, koje posjećuju najljepši grad u Hrvatskoj.

12. Kamenice, Dubrovnik

a-kamenice

Krčma na Gundulićevoj poljani u strogom centru Dubrovnika, već desetljećima nudi izvrsne kamenice i nešto simpatičnih malih jela. Jako je pogrešno posjetiti Dubrovnik a ne jesti u Kamenicama.

13. Orsan Gverović, Zaton Mali

orsan

Restoran obitelji Gverović ima dvije neodoljive značajke. Prva je ambijent: jedete de facto u moru, a restoran ima i malu plažu na kojoj se možete okupati između predjela i glavnog jela, što smo i napravili i pretprošlo ljeto. Drugo, riba je uglavnom savršeno svježa i pripremljena lakom, nježnom rukom.

14. Kapetanova kuća, Mali Ston

kapetanova-kuca

Kapetanvoa kuća neprekidno je prepuna, u što smo se uvjerili i prošli tjedan. Kuhinja Lidije Kralj jest čisti retro, ali njena sljedba obožavatelja raste iz godine u godinu. Prije osam dana uživali smo u ribljoj mliječi, kamenicama, fenomenalnoj kirnji, ali najviše od svega u najukusnijoj, najaroamtičnijoj tek ubranoj rikuli koju smo probali unatrag dugo vremena. Povrće gospođe Kralj senzacija je za sebe.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.