Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

RAT PALAČA Nakon otkaza u Plazi Athénée, Alain Ducasse dogovara projekte s Ritzom. Dorchester grupa bjesni

Alain Ducasse

Iz te se priče razvila cijela saga, dosta napeta. Alainu Ducasseu, jednom od najpoznatijih i poslovno najuspješnijih francuskih chefova, prije nekoliko je mjeseci priopćeno je da svoj restoran s tri zvjezdice nakon više od 20 godina mora iseliti iz legendarnog pariškog hotela Plaza Athénée.

Vlasnik hotela Dorchester Grupa nije bila najzadovoljnija Ducasseovim konzultantskim uslugama, a i odlučila je mijenjati strategiju odmičući se od visoke kuhinje. Dorchester je, činilo se, samo slijedio trend koji su prije njega započeli veliki pariški hoteli poput Le Meuricea (također u vlasništvu Dorchestera) i konkurenata Crillona (u vlasništvu Rosewooda) i Ritza (u vlasništvu Mohameda Al-Fayeda).

Otkaz u Dorchesteru bio je veliki udarac za Ducassea, i kraj jedne ere na pariškoj restoranskoj sceni. Pretresene su sve informacije i tračevi o pozadini događaja, unaprijed oplakana zlatna vremena kad se u najraskošnijim pariškim hotelima moglo večerati sa stilom i učiti o francuskoj kuhinji, napisane su prognoze i prognoze budućnosti Alaina Ducassea, njegova brenda i razgranatog restoranskog biznisa. Puno je bilo nagađanja, ali i puno istine u onome što se pisalo, sve možete pročitati OVDJE

Onda se u javnosti pojavila informacija da Ducasse pregovara s hotelom Ritz o useljenju njegova restorana u njihove povijesne sale. Viđen je više puta s direktorom Ritza Marcom Raffrayem, ali promatračima se ništa nije uklapalo u teoriju o transferu. Nakon što je Ritz napustio glavni chef Nicolas Sale, pričalo se da je direktor Raffray odlučio da hotel više neće imati restoran visoke kuhinje. Hotel Crillon tu je odluku donio još prije Ritza. Dorchester je bio samo zadnji u nizu.

ducasse-plaza-athenee

Osim toga, Raffray je poznat kao tvrd na novcu a Ducasseove konzultanske usluge vrlo su skupe, pregovaračka taktika nezgodna. Malotko je zaista vjerovao da bi Ducasse mogao prijeći u Ritz. Onda je prije nekoliko dana Ducasse dana viđen na ručku u Ritzu, u društvu s chefom Ledoyena Yannickom Allénoom i direktorom Raffrayem. Tema je navodno bila Ducasseova hibridna kuhinja koju bi trebao razviti u Ritzu.

Toga dana nije donesena nikakva odluka, a pariških gastro novinara plasiraju oprečne informacije. Jedni tvrde da Ducasse sigurno prelazi u Ritz, ali se ne zna s kakvim konceptom. Drugi tvrde da dio uprave nije siguran da bi Ducasseov dolazak bio pametna odluka jer ne žele otvarati sukob s Le Meuriceom, dok dio menadžera smatra kako se Ducasseov angažman kosi s Ritzovim planovima i evolucijom gastronomije (ukratko, smatraju ga zastarjelim). Neki, pak, smatraju da je Ducasse “chef na sniženju” i da ga zbog imidža Ritza nije dobro angažirati nakon što mu je Dorchester dao otkaz, a i neki bi to mogli protumačili kao Ducasseovu osvetu. 

Prema informacijama objavljenima u francuskim medijima ovih dana, potvrdi li se Ducasseov odlazak u Ritz chef bi mogao izgubiti i restoran u Le Meuriceu jer će Dorchester njegov odlazak konkurenciji shvatiti kao tešku provokaciju. Ugovor za Le Meurice ističe za 18 mjeseci. Transfer je, dakle, vrlo problematičan.

Istodobno, u Plazi Athénée u tijeku su tvrdi pregovori uprave i chefova, posebno Romaina Medera, Emmanuela Pilona i Jessice Préalpato, najbolje slastičarke na svijetu u izboru World’s 50 Best Restaurants. Chefovi žele otići i to skupo naplatiti, a uprava ih želi zadržati kako bi pokrenula novi restoranski projekt. Alain Ducasse, čiju taktiku komentatori nazivaju “taktikom spaljene zemljoe”, pojačava tenzije svojim potezima. Unatoč pregovorima s brojnim velikim imenima, Jeanom Imbertom, Matthieuom Pacaudom i Pierreom Herméom među ostalim, Plaza Athénée nije uspjela sastaviti tim chefova za svoj novi gastronomski program. Dok sve ovo traje, Alain Ducasse slavi otvaranje restorana u Versaillesu. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.