Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Mali Bar u životnoj je lipanjskoj formi, o čemu svjedoče carbonara s bobom, melisom i mladim češnjakom, tempura od povrća i pita s trešnjama

mali-bar-juha-1

Mali bar otvorio se prije devet dana. Baš usred gastronomski veličanstvene sezone kasnog proljeća i ranog ljeta. Pa je Ana Ugarković više od dvije trećine menija posvetila svemu što ljudi koji vole svježu hranu ovih dana kupuju na tržnicama.

Među nesezonskim jelima u pažnju privlači tek bao s carskim mesom; čini se da u Zagrebu više nema restorana koji ne drži ovaj ili onaj bao. Baš razmišljamo o tome hoće li nam neka roštilljarna servirati bao uz pljeskavicu. No, sva su druga jela s današnejg menija gospođe Ugarković mnogo zanimljivija.

mali-bar-tempura
Tempura

Ručak smo počeli vizualno atraktivnom, baršunastom juhom od bijelih šparoga sa žumanjkom; Anina juha spada među nadahnutije primjere korištenja bijelih šparoga, povrća koje bismo češće željeli vidjeti u restoranima koji zaista drže do sezonskog kuhanja.

mali-bar-carbonara
Carbonara s bobom, mladim češnjakom, melisom i mangetoutom

Tempura od mladog povrća bila je spektakularna: riječ je o klasiku Malog bara, koji smo prvi put probali u srpnju 2018. ali koji uvijek ispadne senzacionalno, hrskavije i nekako čišće nego u većini hrvatskih japanskih ili fusion restorana. U današnjoj su se tempuri, koja je uključivala sedam ili osam vrsta povrća, osobito istakle zelene vrtne šparoge, idealne za taj format.

Carbonara s jarko zelenim bobom, melisom, mladim češnjakom i hrskavim, slatkim mangetoutom bila je fantastična; zeleno povrće i bilje olakšalo je umak, a pužići su učinkovito zamijenili špagete. Ovu biismo carbonaru željeli jesti svaki dan, kad bi se carbonara smjela jesti svaki dan.

Naposljetku, pita s trešnjama i frangipaneom servirana uz sladoled od zabaionea, još je jedan vječno omiljeni klasik gospođe Ugarković, koji nam iz godine u godinu uljepšava svibanj i lipanj.

Uz carbonaru i tempuru pili smo vibrantni sauvignon Luke Koščaka, jednog od najboljih manje poznatih hrvatskih vinara. Pokušajte nabaviti što više njegovih vina i pjenušaca dok ne postane slavan. Izvrsni ručak kod Ane Ugarković s četiri čaše vina, platili smo manje od 400 kuna, što je nevjerojatna vrijednost za novac.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.