Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

HRVOJE ZIROJEVIĆ PREPORUČUJE Antika u hvarskom Starom Gradu ima fantastične šampanjce i dobru hranu

antika-2

Stari Grad na Hvaru nije poznat po restoranima. Osim Grano Dura i Crafta otvorenih prije dva tjedna, zaista nismo znali gdje da jedemo. Pa smo nazvali legendarnog  dalmatinskog chefa Hrvoja Zirojevića, koji dobro poznaje hvarsku restoransku scenu budući da je dugo godina radio u Laganiniju, najboljem hvarskom restoranu svih vremena.

Gospodin Zirojević preporučio nam je da odemo u Antiku, restorančić u ulici Duolnjo Kola, blizu Trga Petra Hektrovića na kojem se nalazi Hektorovićeva palača, jedan od uistinu veličanstvenih renesansnih posjeda u Hrvatskoj.

Antika ima mali, nepretenciozno ali dobro pogođeni meni, odličnog konobara, zagrebačkog Hvaranina , zanimljivu vinsku listu i senzacionalnu selekciju šampanjaca koji ne koštaju značajno više nego u vinotekama. Pa smo tako u kamenitoj starigradskoj uličici proveli tri i pol sata u društvu Drappiera Blanc de Blancs i Pol Rogera. A život je postao lijep.

antika-drappier

Uz te smo briljantne šampanjce ručali ukusan crni rižoto od sipe s pečenim rajčicama i stručno pečeni file tovljenog brancina sa slatkim mladim povrćem. Kušali smo i fino ulje iz hvarske Uljare Božić, dalmatinski široko ali istarski pikantno, koje se ugodno složilo s domaćom foccaciom.

antika-1

Antika je bistro s petnaestak jela: par predjela, tri paste, jedan rižoto, četiri glavna jela, sir i deserti. Hrana je svježa i dobro skuhana: konobar nas je obavijestio da je u Antici lani jela Lidia Bastianich, i da se ni njoj, baš kao ni nama, nije dalo ustati od stola.

Lagani ručak u Antici s dvije butelje vrhunskih šamoanjaca, platili smo oko 1500 kuna. U većini dalmatinskih restorana toliko bi ili više, platili dvije butelje masovnih industrijskih šampanjaca, bez bilo kakve hrane. Stoga Hrvoju Zirojeviću srdačno zahvaljujemo na preporuci.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.