Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nova Mladina, Royal Hill i Black Island Winery demonstriraju moderan pristup hrvatskoj vinskoj sceni

testament-vinarija

Unatrag godinu i pol dana hrvatska se vinska industrija počela strukturalno mijenjati. Za tu su promjenu najzaslužnija tri nova moderna projekta; Royal Hill u Erdutu, nova verzija Mladine na Plešivici i Black Island Winery na Korčuli, vlasnički povezana s jednako postavljenim Testamentom u srednjoj Dalmaciji.

Dosadašnja hrvatska vinska proizvodnja bazirala se na dva modela. Jedan su model oblikovale velike tvrtke poput Belja, Lagune, Kutjeva ili Badela, koje raspolažu veoma prostranim vinogradima, snažnom distribucijom i marketingom i vrlo širokim portfoliom.

Drugi model čine privatni vinari, koji počinju s nekoliko hektara pa zatim ovisno o tržišnom uspjehu šire posao, grade nove podrume, proširuju vinograde i proizvode autorska vina, koja su ponekad jako dobra do fenomenalna, a katkad sasvim prosječna i amaterska.

Vrlo je malo uspješnih međumodela poput Vinarije Galić u Kutjevu, koja je nastala kao poslovna investicija poduzetnika izvan vinogradarstva, da bi postala jedna od najboljih u Slavoniji.

U zadnje su vrijeme takvi primjeri promišljenog, precizno artikuliranog ulaganja u vinarstvo srećom postali nešto češći. Pago Croatia ove je godine od bivšeg Agrokora kupila Mladinu na Plešivici. Pago Croatia želi, prije svega, postići iznimno visoku kvalitetu svojih vina, što im plešivički terroir omogućuje.

Pago Croatia angažirala je jednog od najstručnijih hrvatskih enologa. Novi vlasnici upravo pripremaju zamjensku sadnju u vinogradima, i sa trideset ili više hektara postaje najveći vinogradar na Plešivici.

mladina-plesivica

Pago Croatia, naravno, iznimno poštuje Plešivicu i njene vinske heroje, pa je nova Mladina počela uspostavljati suradnju s vinarima poput Tomca, kako bi svi zajedno dugoročno ojačali Plešivicu kao terroirski brend, ali i kao vinsko-gastronomsku destinaciju.

Obnovljena Mladina za nekoliko će tjedana pustiti na tržište svoja prva vina. Riječ je o sivom pinotu, sauvignonu i bijelom cuveeu napravljenom po uzoru na alzaške bijele kupaže. Dio njenog programa činit će suha vina, a dio pjenušci proizvedeni tradicionalnom metodom, uz vrlo dugo odležavanje na kvascima, pa se prve buteljke očekuju za četiri do pet godina.

Pago Croatia želi od Mladine napraviti i izvozno orijentiranu vinariju, što je iznimno važno; većina hrvatskih vinarija i danas ne poznaje i ne respektira internacionalna tržišta, a pandemija nam je dosta brutalno pokazala koliko je za hrvatska vina važan izvoz.

Royal Hill nastao je u Erdutu. Nazvan je prema poznatom položaju Kraljevo brdo, a jedan od investitora rodio se u erdutskom području. Royal Hill zasad raspolaže s oko 40 hektara prvorazrednih vinograda, a u planu je akvizicija još dvadesetak hektara, kao i gradnja moderne, gravitacijske vinarije. Ukupna investicija trebala bi prijeći pet ili šest milijuna eura.

Royal Hill kani proizvoditi visokokvalitetna vina, uključujući i ona koja pripadaju ultrapremium segmentu. Uglavnom će se raditi o crnim vinima, što je ispravno, s obzirom na erdutski terroir. Baš kao i Mladina, i Royal Hill želi prodavati vino u inozemstvu.

royal-hill-blanc-de-noir

Nedavno je na tržište izašao Royal Hill Rose, blijede, provansalske boje, potpuno suh i pun voća, koji predstavlja odličnu vrijednost za novac Royal Hill buteljirao je i posve originalno bijelo vino napravljeno od crnog pinota. Royal Hillsov blanc de noirs jedini je, koliko nam je poznato, mirni blanc de noirs u Hrvatskoj.

Black Island Winery ovorena je lani na Korčuli, u Smokvici. Iza Black Island Winery stoji ozbiljan strani kapital, koji je podigao već renomiranu, šampionsku vinariju Testament, smještenu u Jadrtovcu kraj Šibenika.

Za Black Island rade dva vrhunska enologa, Igor Radovanović, hrvatskoj javnosti poznat po suradnji s Nericom, i Nikola Mirošević, nećak legendarnog profesora Nikole Miroševića, vjerojatno najvažnijeg teoretičara hrvatskog vinarstva.

Prvi pošip Black Island Winery pod etiketom Merga Victa, odmah su se uvrstili u najuži vrh sve snažnije i sve brojnije konkurencije. Black Island Winery, Mladinu i Royal Hill povezuje nekoliko zajedničkih značajki.

Prvo, riječ je o ambicioznim, poslovno jasno definiranim projektima, iza kojih stoji zdrav novac i čvrsti investitori. Drugo, riječ je o dugoročnim projektima koji podrazumijevaju visoku kvalitetu vina. Treće, radi se o projaktima čiji se investitori oslanjaju na znanje i profesionalnost, pa se i suradnici biraju po tom kriteriju.

Četvrto, osobito važno, dva od ta tri projekta izvozno su orijentirana, dok bi Black Island trebao prerasti u mjesto snažnog unutarnjeg izvoza. Ove tri vinarije mogle bi dugoročno promijeniti karakter hrvatske vinske industrije. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.