Žablji kraci pohani u brašnu od crva uskoro bi mogli postati novi specijalitet u europskim restoranima. Kukci na jelovniku i nisu osobita novost, ljudi ih u cijelom svijetu jedu već stoljećima. Velika novost je, međutim, da je Europska unija prije dva tjedna prvi put odobrila korištenje proteina od kukaca u prehrambenoj industriji. Kukci se zbog svojih hranjivih svojstava, posebno visokog sadržaja proteina, smatraju jednim od budućih rješenja globalnog problema pothranjenosti u preintenzivnog uzgoja stoke.
EU je zasad odobrila samo jedan sastojak od kukaca, sušene crve brašnare. Koji se mogu koristiti kao proteinsko pojačanje u tjesteninama, pekarskim proizvodima slasticama. Očekuje se da će tržište jestivih kukaca do 2027. biti vrijedno 4,6 milijardi dolara. Na ocjenu sigurnosti u EU čeka još 11 vrsta kukaca. Evo liste najomiljenijih i najhranjivijih buba, crva i gusjenica koje bi mogle postati masovno popularna hrana. Ne preporučujete da kukce za hranu lovite sami, jer su neki otrovni, mogu nositi opasne parazite i treba ih vrlo dobro poznavati i preparirati da bi bili sigurni.
Odrasli cvrčci mogu biti dobar izvor željeza, proteina i vitamina B12. Pripremaju se na niz načina, a najdiskretniji je da se koriste u prahu koji se dodaje proteinskim shakeovima i brašnu. Brašno od cvrčka već se komercijalno koristi, primjerice u jednoj popularnoj marki čipsa u Americi.
Jedan od najpopularnijih kukaca za jelo, veoma je bogat proteinima. Najviše ih vole u Meksiku, Latinskoj Americi i dijelovima Afrike i Azije. U Ugandi su toliko traženi da koštaju više od govedine. U Meksiku se obično pripremaju preprženi na ulju, s češnjakom, limunom i soli.
Žderači kuća iz crtića u nekim su dijelovima svijeta poznatiji su kao cijenjena hrana. Bogati proteinima, masnim kiselinama i drugim mikronutrijentima, termiti su ozbiljan izvor željeza i kalcija. Poslužuju se prženi, dimljeni ili sušeni na suncu.
Suvremeni chefovi poput Brazilca Alexa Atale već su kanonizirali mrave kao sastojak visoke kuhinje. Vole ih zbog specifičnog citrusnog okusa ali i zbog kvalitetnih proteina. Neke vrste, posebno ličinke mrava tkalaca, vrlo su cijenjene u Aziji.
Da, pčele se u Aziji jedu kao larve,jer su pune aminokiselina i B vitamina, imaju bogatu teksturu i fini maslačni okus. Aboridžini ih koriste kao izvor glukoze.
Vjerojatno najpopularniji jestivi kukci, kornjaši (strizibube primjerice) su bogati proteinima, nekim vitaminima i mineralima. Mogu se peći, mljeti li koristiti cijeli, s odstranjenim nogama i glavama. Prije devet godina Starbucks je objavio da jedan svoj napitak od jagoda boji karminom, crvenim pigmentom koji se tradicionalno koristi kao boja za hranu, a dobiva se od uši košenile. Nakon šokiranih reakcija javnosti, Starbucks se prebacio na boju koja se dobiva od rajčica.
Puni omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina i minerala poput bakra, natrija, kalija, željeza, cinka i selena, crvni brašnari jedu se sirovi ili pečeni i samljeveni u brašno. U Meksiku se kao brašno ponekad koriste za izradu tortilja.
Neke vrste muha, bogate proteinima, u Africi se koriste za obogaćivanje pekarskih proizvoda poput krekera i kiflica, kao i mesnih proizvoda poput kobasica i mesnih štruca. Te se muhe mogu jesti pečene, sušene na suncu ili samljevene u brašno.
U nekim dijelovima Afrike godišnje se ubere gotovo 9,5 milijardi gusjenica. Važan su izvor proteina, posebno tijekom kišne sezone. Gusjenice su popularne i u Aziji i Meksiku, gdje je ih najčešće prže ili pirjaju začinjene pikantnim umakom i motaju u tortilju. Veliki crvi u bocama mezcala zapravo su gusjenice jedne vrste noćnog leptira (Comadia redtenbacheri). U dijelovima Burkine Faso gusjenice Cirina butyrospermi presudne su za opstanak malih farmera.
U našoj kulturi nepoznato je da su ovi kukci nutricionistički biseri. Bogati su aminokiselinama, masnim kiselinama i protuupalnim flavonoidima te mineralima poput željeza, kalija i fosfora. Neki smrdljivi martini imaju okus cimeta, dok neki podsjećaju na zelene jabuke. U južnoj Africi ih natapaju u mlakoj vodi da izdvoje toksini, a zatim suše, peru i kuhaju u vrućoj slanoj vodi.
Ova azijska delikatesa na tajlandu se sezonski specijalitet koji se poslužuje samo u lipnju. Jedu ih cijele ili mrvljene i mljevene. U čili pasti čine mješavinu poznatu kao nam phik (ili jaew maeng u Laosu).
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.