Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Blijedoružičasta lista za dugo toplo ljeto. 7 najboljih hrvatskih rosea provansalskog stila

rose-case

Novi provasalski rose nemilosrdni je i šarmantni diktator svjetskog vinskog tržišta. Sve do pandemije, rast prodaje modernih provansalskih rosea bilježio je dvoznamenkaste brojke, osobito kad je riječ o Sjedinjenim Državama. Moderni provansalski rose redefinirao je cijelu povijest ružičastih vina, i to tako da je preokrenuo i ismijao paradigmu o roseu kao slatkastom vinu za žene.

Prvo, zašto bi žene voljele slatkasta vina? Drugo, zašto bi rose uopće trebao sadržavati ostatak šećera? Ni za jedno od ova dva pitanja nema racionalnog odgovora. Radi se naprosto o atavističkim navikama podjednako povezanima s prezirom prema ženskom ukusu za vino i s prezirom prema roseu kao žanru.

Danas je, srećom, sve drukčije. Zahvaljujući Whispering Angelu, Minutyju i Miravalu, a zatim i drugim jednako dobrim, ili boljim a manje poznatim vinima, rose je promijenio svoju nametnutu rodnu definiciju. Postao je brose.

Evo kako treba izgledati moderni provansalski rose/brose: mora biti blijed a ne crvenkast, mora biti suh, mora imati dovoljno kiseline koja ga mu ne daje samo svježinu već i čvrstu strukuturu, mora imati puno voća, ali ne smije podsjećati na voćni sok.

Hrvatska je vinska scena jako dugo kasnila s evolucijom rosea. Do prije tri ili četiri godine barem 90 posto hrvatskih rosea, a vjeroajtno i više, sadržavalo je dosta neprevrelog šećera, čime se podilazilo navodnom ženskom ukusu, ali su se prikrivale i mane u vinu, poput nezrelog grožđa.

Srećom, situacija se u zadnje vrijeme dramatično poboljšava. Pa smo mogli sastaviti listu provansalski stiliziranih, zaista dobrih domaćh rosea koji ne koštaju mnogo.

Na listi nema Miloševa Stagnuma R i Toljeva St.Heelsa, jer rosei od plavca koje jako volimo i poštujemo , pripadaju sasvim drugom svijetu.

1. Laguna Rose, Poreština, Istra

laguna-rose-1

Lagunin Rose napravljen je od terana, cabernet franca, cabernet sauvignona, merlota i syraha. Sve se grožđe tretira kao da se proizvodi bijelo vino, što Laguninom Roseu daje autentičnu svježinu i puno elegancije, uz prilično naglašene zrele okuse crvenog voća. Radi se o međunarodno relevantnom vinu koje košta manje od 50 kuna.

2. Galić Rose, Kutjevo, Slavonija

galic-rose

Galićev je Rose unatrag nekoliko godina na glasu kao najbolje kontinentalno ružičasto vino. Tajna uspjeha Galićeva Rosea prilično je jednostavna: postao je suh. Enolog Slaven Jeličić velemajstor je izvlačenja čistih okusa i aroma, i balansiranja svih važnih elemenata u vinu. Galićev Rose odlično je pogođeno lifestyle vino koje se može piti kraj bazena, ali se može točiti i uz pizzu, burgere i velike ljetne salate.

3. Kutjevo Premium Rose, Kutjevo, Slavonija

kutjevo-premium-rose

Kutjevački Premium Rose kupaža je zweigelta i crnog pinota. Riječ je o najuspješnijem novom vinu iz Kutjevačkih podruma unatrag mnogo godina. Premium Rose delikatan je, nježan, s cvjetno voćnim mirisima (ruže i jagode) i prelijepom blijedom bojom.

4. Tomaz Flaminio Rose, Motovun, Istra

tomaz-rose-flaminio

Klaudio Tomaz pretprošle je godine napravio potpuno suhi rose od čistog terana, što je ispalo pomalo brutalno. U berbi 2020. koja je sad na tržištu, Tomaz je teranu dodao desetak posto merlota pa je Flaminio postao komercijalniji i komunikativniji, ali je ostao beskompromisno vinski. Radi se o odličnom gastronomskom roseu koji fino ide uz kobasice, pancetu, pršut ili slane srdele i inćune.

5. Benvenuti Rose, Motovun, Istra

benvenuti-rose

Rose braće Benvenuti elegantan je, nježan, suh s diskretnim aromama crvenih bobica. Rose Benvenuti perfektno je aperitivno vino za tople ljetne noći, ali zadržava pravi vinski integritet, kao uostalom i sva vina s etiketom Benvenuti.

6. Royal Hill Rose, Erdut, Slavonija

royal-hill-rose-1

Royal Hill Rose može se pohvaliti fantastično pogođenom bojom, baš kao da je došao iz Provanse. Ovaj rose napravljen od crnog pinota pun je prepoznatljivih aroma i okusa crvenog bobičastog voća.

7. Orahovica Rose, Orahovica, Slavonija

Orahovički je Rose skoro posve suh (2 grama šećera na 6 grama kiselina) malo precrvene boje ali ugodnih aroma i okusa malina, jagoda i trešanja.  Ovaj je rose smiješno jeftin: košta oko tridesetak kuna 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.