Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Jaruščici iza Arene otvoren je The Škarnicl, lijepi mali obiteljski dućan s dobrim sirevima i suhim mesom

skarnicl-5

Val malih obiteljskih gastronomskih dućana preplavljuje Zagreb pa se, eto, proširio do samog ruba grada, do kvartova iza Arene. U Jaruščici, ulici iza najvećeg zagrebačkog shopping centra, prije mjesec i pol dana otvoren je The Škarnicl. Škarnicl je očigledno nadahnut poetikom Grge Čvarka s Vrbana, začetnika žanra novih zagrebačkih malih trgovina.

Škarnicl drži gotovo isključivo robu manjih proizvođača, oslanja se na OPG-ove i želi svojim kupcima ponuditi robu koju ne mogu pronaći u supermarketima.

The Škarnicl je osobito dobar u suhom mesu i sirevima. Za sireve i neke druge fermentirane mliječne proizvode zaduženi su, među ostalim, istarski Latus i lička tvrtka Vedrine.

skarnicl-3

Kad je riječ o suhom mesu, osobito je pohvalno što Škarnicl drži četiri vrste pršuta, i što dva pršuta režu pred gostima: čest je problem malih dućana da prodaju isključivo vakuumirane pršute, čija je kvaliteta nužno inferiorna. Osim pršuta, Škarnicl nudi i nekoliko kulena, uključujući kulene od crne slavonske svinje, kompletnu selekciju AZRRI-jevih salama, od boškarina, pa sve do istarske ovce i magarca.

Jako su nam se svidjeli adiktivni kiselkasto-slani kozji “čvarci”, preprženi hrskavi komadići slavonskog kozjeg sira. Podjednako je neodoljiva istarska panceta Stancije Buršić, hrskava poput čipsa i pakirana kao grickalice.

Škarnicl, naravno, drži i svježe voće i povrće, nešto mesa poput lijepih odrezaka crne slavonske svinje iz Đakova, dosta marinirane ribe (uskoro im dolaze inćuni i slane srdele generala Gotovine) kao i svježe voće i povrće. Košarice s jagodama mirisale su cijelim dućanom.

skarnicl-6
skarnicl-2

Selekcija craft piva opsežna je i zanimljiva, iako nedostaju tri najbolje hrvatske pivovare: Zmajska, Nova runda i Varionica. Na izboru vina trebalo bi još dosta raditi, ali je pohvaln da drže Testament, Stinu i Krauthakera. Kad je, pak, riječ o jakim pićima, vlasnici najavljuju malo opsežniji izbor hrvatskih ginova.

skarnicl-1

The Škarnicl su osnovali Draženka i Marko Petrović. Gospođa Petrović inženjerka je elektrotehnike, koja je dala otkaz u jednoj stranoj firmi da bi se mogla posvetiti Škarniclu. Riječ je o simpatičnim i vrijednim ljudima, koji su svojim rukama, bez majstora, uredili cijelu trgovinu, pa ih je zato investicija, uključujući i plaćanje robe za prvo punjenje polica, koštala tek dvadesetak tisuća eura.

U mailu koji su nam poslali napisali da je njihov glavna zamisao The Domaće, što je orijentacija koja je zadnjih godina opravdano popularna. Zanimljivo je da vlasnici The Škarnicla samo mjesec i pol dana poslije pokretanja prvog dućana već razmišljaju o drugoj lokaciji.

Zagrebu u svakom slučaju treba puno individualiziranih kvartovskih trgovina u kojima susjedi, ali i drugi potrošači, mogu kupiti fini kruh i jaja s malih hrvatskih farmi, kao i ozbiljne delikatese. Poslije prvog posjeta čini nam se da je Škarnicl na pravom putu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.