Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Duval Leroy Brut Reserve visoko je komercijalni gastro šampanjac iz stare obiteljske tvrke koju vodi udovica

duval-leroy

Prije točno trideset godina Carole Duval Leroy ostala je bez supruga, s troje male djece. Imala je 35 godina i zadatak da preuzme veliku obiteljsku šampanjeriju s oko 200 hektara vinograda u vlasništvu i još 400 hektara u stalnom najmu.

carole-duval-leroy-1
Carole Duval Leroy

Carole Duval Leroy ne samo da je u vrlo kratkom vremenu postala uspješna direktorica, nego je Duval Leroy učinila još poznatijim imenom u francuskoj vinskoj i gastronomskoj zajednici. Pod njenim je vodstvom Duval Leroy postao sponzor natjecanja mladih francuskih sommeliera, kao i autor jedinstvenog cuveea MOF (MOF znači meilleur ouvrier de France, ta se prestižna državna nagrada u Francuskoj dodjeljuje najboljim obrtnicima u raznim strukama). Nadalje,Carole Duval Leroy počela je prebacivati obiteljske vinograde na organsku proizvodnju, pa sad među petnaestak različitih etiketa njenih šampanjaca neke ponosno nose organske certifikate. 

Carole Duval Leroy sigurno nije toliko važna kao Veuve Clicquot ili Lilly Bollinger, ali svakako nastavlja tradiciju esencijalnih uloga žena u šampanjskoj industriji: ni u jednoj drugoj vinskoj regiji žene nažalost nisu ni približno toliko značajne kao u Champagni.

Kuća Duval Leroy osnovana je 1859. godine na području Cote de Blancs, i danas imaju vinograde u svim komunama najpoznatijima po chardonnayu. No, većina komercijalnijih vina proizvodi se od sve tri glavne (nipošto jedine kao što se često krivo misli) šampanjske sorte: pinot noira, pinot meuniera i chardonnaya.

duval-leroy-brut-reserve

Njihovo bazno vino Duval Leroy Brut Reserve u Hrvatsku uvozi zadarski Atrox. Radi se o bogatom, snažnom šampanjcu s neobično puno tamnih, gotovo prezrelih, čokoladnih i začinskih aroma fino ujedinjenih s elementima brioša i nijansama badema i oraha, kao i sa snažnom kiselinom.

Ovaj danas neobičan stil koji pomalo asocira na temeljni šampanjac Charlesa Heidsiecka, uspješno se slaže s različitom hranom. Dakle, ovdje ne govorimo samo o školjkama, bijeloj ribi ili sushiju što se sve podrazumijeva, nego i o čvršće strukturiranim jelima s piletinom i puretinom, svinjetinom i teletinom, šumskim gljivama pa čak i patkom ako nije pečena baš jako rare.

Duval Leroy Brut Reserve dobar je šampanjac namijenjen prije svega široj publici koji, međutim, sigurno neće razočarati ni poznavatelje.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.