Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto je San Canzian postao jedan od najboljih hotela u Hrvatskoj

san-canzian-117

Čim se čekirate na ulazu u hotel, recepcionerka San Canziana odvodi vas na terasu bara, gdje vam barmen donosi prvo piće. Čekirate li se u kasno popodne prizor je spektakularan, jer gledate ravno u zalazeće sunce koje se preko zelene Istre spušta u more. Da bi pogled s terase bio što atraktivniji, vlasnici San Canziana postavili su drvene šankove s visokim stolicama na samu ogradu terase. Taj detalj, kojeg nije bio prije dvije godine kad se ovaj hotel kraj Buja otvorio, podigao je ugođaj na San Canzianovoj terasi za jedno dvjesto posto.

Uspjeh San Canziana temelji se zapravo na dvije esencijalno značajne činjenice u hotelskom biznisu: na detaljima i na protokolu. Naravno, značajno je da se San Canzian nalazi na fantastičnoj lokaciji, gotovo pa u divljini, na cesti od Buja prema vinariji Giorgia Claia. Značajno je da su stare kamene hotelske kuće pretvorene u luksuzne, jako ukusno i posve nenapadno uređene hotelske sobe. Značajno je, osobito u ovim vremenima, da San Canzian pruža osjećaj potpune izolacije. Značajno je da ima veliki bazen, jedan od najljepših hotelskih bazena u Hrvatskoj.

san-canzian-101

No, znamo još nekoliko hotela koji su jednako luksuzni ili luksuzniji, koji imaju jednako dramatične ili dramatičnije poglede i koji imaju veće sobe. San Canzian ih je, međutim, skoro sve pobijedio. Ključ je, ponavljamo, u detaljima poput transformiranja terase u platformu za uživanje u pogledima ili zagrijavanja vode u velikom bazenu, kao i u malom privatnom bazenu hotelske vile, što omogućava kupanje i kad je vani jako hladno. Ili poput ovosezonske dogradnje wellnessa, koji izgleda puno originalnije i privlačnije nego wellnessi u velikim five star hotelima. Pa u hortikulturi najfascinantnijim među istarskim hotelima, koja se doima kao da je izrasla iz okolne divljine.

Tu je i lijepi običaj okupljanja gostiju oko vatre koja se poslije zalaska sunca pali u posebnom prostoru u masliniku iza velikog bazena, što San Canzianov prostrani vrt pretvara u neodoljiv i topao ambijent za noćno uživanje na otvorenom. 

san-canzian-selo

Kad se dovrši oranžerija, stakleni paviljon koji je trebao biti spreman do Uskrsa ali radovi, naravno, kasne, San Canzian će dobiti i perfektni zimski interijer u prirodi, gdje će se moći piti, opuštati, čitati ili raditi. Među detalje svakako spada i izbor pića u sobi gdje, naravno, nema vinskih bočica od dva decilitra nego su tu normalne male buteljke Marka Fakina.

Bilo bi zgodno, još dok pišemo o detaljima, da čaj iz filter vrećice zamijene pravim priborom za čaj i pravim čajem. Može se doimati komplicirano, ali zaista luksuzni hoteli uglavnom ne serviraju čaj iz vrećice nego i u javnim prostorima i u sobama drže čaj u listićima.

Kad je, pak, riječ o protokolu, protokol u San Canzianu izgleda točno ovako: čim smo parkirali, u ponedjeljak oko šest navečer, prišao nam je gospodin koji goste s parkinga vozi do hotela električnim vozilom, pozdravio nas i pogledao u bilježncu s rezervacijama, ubacio našu prtljagu u vozilo, odvezao nas do recepcije i rekao da nas stvari čekaju u sobi. Tako izleda doček i preuzimanje prtljage u hotelu s pravih pet zvjezdica. Isti se rptokol ponovio pri odlasku.

Prijavljivanje na recepciji traje točno minutu do minutu i pol. Welcome drink je bezalkoholni koktel na bazi lokalnog bilja, koji se poslužuje za osvježenje poslije puta, ali naravno moežte izabrati i bilo koje drugo piće. Sobaricama ne pada na pamet da vam pokucaju na vrata dok ne napustite sobu, osoblje u potpunosti kontrolira procedure u skladu s dnevnim ritmom i aktivnostima gostiju.

san-canzian-bazen

U dvadesetak sati koliko smo ondje boravili, osoblje San Canziana, nije napravilo ni jednu grešku niti je povrijedilo protokol butiknog hotela s pet zvjezdica. Hotel je bio prilično pun, u svim dijelovima imanja, od bazena do bara i restorana odmaraju gosti, a da se ni u jednom trenutku ne osjeti ništa osim mira i intimne ladanjske atmosfere.

I što je rezultat? San Canzian cijelu godinu radi s 80-postotnom ili višom popunjenosti. Dakle, ne samo vikendima kao drugi hoteli u Istri, već cijelu godinu izvan turističke sezone. San Canzian upravo postavlja nove standarde za hrvatsko luksuzno hotelijerstvo. Nadamo se da će ih se uspjeti držati.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.