Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Baba Manda iz Oklaja, bijela družica crnog Pere Ždere, spada među najšarmantnije hrvatske oranže

Babu Mandu probali smo prije desetak dana. Riječ je o vrlo svježem, gotovo hrskavom maceriranom bijelom vinu iz šibenskog zaleđa, koje je zadržalo veoma mnogo intenzivnih primarnih voćnih aroma. Radi se u žutom voću i citrusima. Te arome odlično funkcioniraju uokvirene u srednje čvrste, uglavnom zrele tanine, koji vinu daju relativno ozbiljnu strukturu.

Rezultat je osvježavajuće, mlado, šarmantno, prepoznatljivo dalmatinsko vino, s dovoljno karaktera i strukture da može funkcionirati u širim gastronomskim kontekstima, od bazičnog utaživača žeđi uz pršut, sir i slane srdele, do podesnog partnera za tunu, kirnju, jegulju, brudete, buzare ali i roštilj, osobito kad je riječ o bijelom mesu.

Babu Mandu izmislio je Pero Cota iz Oklaja, prirodni vinar koji stoji iza jednako atraktivnog crnog vina Pero Ždero, o kojem smo nedavno pisali. Gospodin Cota posjeduje oko četiri i pol hektara vinograda. Loze su stare između 14 i 17 godina. Usprkos visokim temperaturama, Cota ne želi navodnjavati. Nadalje, on ne upotrebljava sistematike, a kao gnojivo koristi isključivo stajnjak. Lozu štiti bakrom i sumporom.

Baba Manda iz 2020. godine kupaža je debita i maraštine. Debit i maraština fermentiraju odvojeno, na prirodnim. kvascima. Debit macerira četiri do pet dana, a maraština šest do osam dana. Vino se kupažira u ožujku. Baba Manda iz 2020.godine ima 12,5 posto alkohola, 5,4 grama vinskih kiselina, 0,4 grama hlapive kiseline i tek osam  miligrama sumpora. Baba Manda , koja svakako spada među originalnije i privlačnije hrvatske oranže. U Vivatu košta 75 kuna, što joj omogućuje da postane jako, jako popularna.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.