Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Izbjeljivač hrane E171 Europska unija i službeno je proglasila opasnim po zdravlje

zvakaca-guma

Rasprava o titanijevu dioksidu, na deklaracijama poznatijem kao E171 traje već godinama. Prije dvije godine u nevolji se našao Dr. Oetker, kad su je organizacija Foodwatch pokrenula kampanju protiv te kompanije, tražeći da prestane koristiti titanijev dioksid u svojim proizvodima za kolače.

E171 je prirodni mineral, bijeli pigment koji se u nekim specijaliziranim trgovinama može kupiti u čistom obliku za upotrebu u kozmetici, kao zaštita od sunca. U industriji je vrlo popularan za uljepšavanje proizvoda, koristi se za posvjetljivanje i izbjeljivanje svega od pasti za zube i kauguma do umaka, namaza za sendviče, slastica, bijelih čokolada pa i nekih sireva, mlijeka i napitaka koji se prodaju pod zdravu hranu. U Francuskoj je titanijev dioksid zabranjen od 2020.

Sam po sebi titanijev dioksid nije otrovan, ali studije su ga u nekim oblicima u kojima se koristi u prehrambenoj industriji,  primjerice u nano česticama, povezale s oboljenima od raka i poremećajima crijevne flore. 

Prema službenim podacima, europski prehrambeni brendovi E171 koriste u nešto više od 900 proizvoda. To bi se brzo trebalo smanjiti, jer ga je Europska unija proglasila nesigurnim za korištenje u prehrambenim proizvodima.

Europska komisija lani je zatražila očitovanje Europske uprave za sigurnost hrane (EFSA) koja je status E171 zadnji put revidirala 2016. EFSA je objavila da novi dokazi o nano česticama zahtijevaju promjenu stava i 6. svibnja objavila da je titanij dioksid ipak štetan za zdravlje.

“Uzimajući u obzir tisuće dostupnih znanstvenih studija i podataka, naš stručni odbor zaključio je da se titanij dioksid više ne može smatrati sigurnim aditivom. Iako se on koristi u vrlo malim količinama, ne možemo zanemariti dokaze o njegovoj genotoksičnosti (potencijalnom utjecaju na DNK). Ključna za ovakav zaključak je činjenica da se titanij dioksid akumulira u organizmu, ali nužno je dodatno istražiti njegovu genotoksičnost i potencijalna kancerogena svojstva jer tu dokazi nisu konačni,” tvrdi EFSA. Upozorili su kako su procesuirani oraščići kategorija koja najviše doprinosi akumulaciji titanij dioksida kod odraslih i starijih osoba.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.