Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NEDJELJNA VEČERA KULTA PLAVE KAMENICE Juha od graška sa zelenom salatom i parmezanom prilično je ozbiljno svibanjsko jelo

grasak-juha-recept

Topla je nedjelja poslije prvomajske subote.. Plac i dućani jutros su bili prazniji nego inače. Ali su zato sve lokacije za piknik i roštiljanje prepune. Prepuni su i restorani na sjevernom Jadranu, a ni zagrebačkim terasama ne ide loše. Stoga smo našu uobičajenu rubriku Nedjeljni ručak danas odlučili pretvoriti u Nedjeljnu večeru.

U nedjelju navečer svi smo prilično siti, tako da u obzir dolazi samo nešto lagano, zeleno i zdravo. Poput ove juhe od mladog graška, bazirane na Escoffierovoj enciklopediji francuske kućne kuhinje, koja se na engleskom objavljuje pod naslovom 2000 Favourite French Recipes.

Usput govoreći, grašak je napokon došao na tržnice, Mali je, sladak i košta između 40 i 50 kuna za kilogram.

Juha od graška sa zelenom salatom

Za četvero

Sastojci

  • 1 kg mladog graška
  • 1 manja glavica zelene salate što zelenijih listova
  • zeleni dijelovi pušleka mladog luka
  • povrtni temeljac
  • maslac
  • pikantno maslinovo ulje, 
  • sol
  • papar
  • svježa menta,
  • parmezan, grana padano ili Špinov Gran Istriano

Grašak očistite neposredno prije kuhanja juhe. Grašak ne može stajati jer se na zraku mijenja struktura njegovih šećera. Zato ga čistimo par minuta prije uporabe i nikad ne kupujemo već očišćeni grašak. Sitno nasjeckajte zelene dijelove mladog luka, pa ih lagano prepržite na maslinovu ulju. 

U malo posoljene vode kuhajte grašak i zelenu salatu. Pet minuta sasvim je dovoljno za prvi mladi grašak. Stavite u blender grašak, salat , mladi luk i par žlica temeljca, zavisno o tome kakvu gustoću juhe želite postići. Dio graška nemojte staviti u blender. 

Miksajte dok ne postane potpuno glatko. Vratite juhu u posudu u kojoj ste kuhali grašak i salatu: uloga salate jest da juhi pruži još jednu, sasvim delikatnu dimenziju okusa. Ubacite barem 50-tak grama hladnog maslaca, pa zagrijte juhu povremeno miješajući da bi se maslac otopio i emulgirao. Posolite i poparite.

Skinite s vatre, pa dodajte zrna graška kako biste dobili još jednu teksturu. Ulijte u tanjure, naribajte malo sira, dodajte par kapi istarskog  ili nekog drugog pikantnog ulja, pa sve završite natrganim listićima mente koja se fenomenalno slaže s graškom. 

Uz ovo lagano ali ipak supstancijalno proljetno jelo možemo piti bilo koju svježu mladu malvaziju ili sauvignon s dominantnim zelenim notama.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.