Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

KAMO ZA PRVI MAJ? Mali izbor terasa izvan Zagreba na kojima se pouzdano dobro jede

san-canzian-luciano-1

Napokon je zatoplilo. Prve temperature iznad 20 stupnjeva poklopile su se s Prvim majem, koji se tradicionalno obilježava negdje u prirodi. Stoga smo odlučili objaviti popis lijepih restoranskih terasa izvan Zagreba na kojima se barem dobro jede; na nekima od njih jede se izvrsno. Terase su nabrojane po abecednom kriteriju.

1. Bolfan, Hraščina

bolfan-vinski-vrh

Na lijepom Bolfanovu imanju okruženom vinogradima, radi Matija Jagić, jedan od talentiranijih hrvatskih chefova kreativne kuhinje.

2. Boškinac, Novalja, Pag

boskinac-glavna1

Boškinac se nalazi u prilično čarobnom bukoličkom ambijentu, u kojem se može uživati na prostranoj restoranskoj terasi. Boškinac ima odličnu vinsku listu i koristi prvorazredne otočke sastojke.

3. Đurina hiža, Varaždinske toplice

djurina-hiza

Ovaj steakhouse prerušen u OPG ima idiličnu terasu, točno preko puta ulaska u šumu. Govedina je izvrsna.

4. Ganeum, Lovran

ganeum-terasa

Ganeum ima ugodnu dvorišnu terasu usred starog dijela Lovrana. Chef Robert Benzia lani je bio u briljantnoj formi, osobito kad je riječ o škampima i ribama. Vinska karta zna biti puna iznenađenja.

5. Konoba Fakin, Motovun

Restoran vrhunskog vinara Marka Fakina nalazi se u samom srcu Motovuna, s dramatičnim pogledima na zelenu Istru. Biftek u teranu sigurna je opcija.

6. Luciano, San Canzian, Buje

san-canzian-luciano

U jednom od najprivlačnije uređenih hrvatskih hotela sada kuha Dino Galvagno. Nije potrebna ni jedna riječ više.

7. Morgan, Bracanija

morgan-terasa

Morganova terasa u napuštenom selu iznad Veraldinih vinograda jedna je od najspektakularnijih u Istri. Kuhinja Ane Morgan dobar je primjer sofisticiranog pristupa tradicijskim istarskim mesnim jelima.

8. Navis, Opatija

navis-pristaniste1

Navis, dakle, ima terasu s prelijepim pogledom na Kvarner, privatno privezište za čamce i jahte i odličnog lokalnog chefa Tinu Sinožića, koji osobito voli škampe, šparoge i ribe. Navis priprema i veoma originalan sushi.

9. Nobilion, Ikador, Ika

ikador-nobilion-terasa

Restoran najluksuznijeg kvarnerskog hotela ima zapravo niže cijene nego što bi se očekivalo. Terasa gleda na more i čuvenu šetnicu između Opatije i Lovrana, a lokalni chef Dino Knežević dobar je poznavatelj klasičnih kulinarskih postupaka.

10. Plavi podrum, Volosko

plavi-podrum-terasa

Plavi podrum najvažnija je restoranska institucija sjevernog Jadrana, s najboljim dostupnim sastojcima, bilo da je riječ o ribama i škampima ili ekstenzivnoj selekciji istarskih ulja. Terasa je prostrana i udaljena par metara od mora.

11. Puntulina, Rovinj

puntulina

Puntulina je jednostavni i riblji restoran na fenomenalnoj lokaciji: terasa doslovno visi nad morem.

12. Rivica, Njivice, Krk

rivica-njivice

Rivica ima lijep pogled na more i prvorazrednu ribu i rakove, koji se pripremaju pažljivo i nježno. Rivica vrijedi vožnje do Krka.

13. San Rocco, Brtonigla

san-rocco-ambijent

San Roccova terasa može se pohvaliti nenadmašnom ladanjskom atmosferom usred zelene Istre, i preciznim, modernim, prilično sofisticiranim kuhanjem: sastojci su gotovo isključivo lokalni.

14. Spinnaker, Poreč

spinnaker

Ovaj restoran na porečkoj rivi dobar je primjer gastronomskog bistroa s veoma preciznim i dosta maštovitim kuhanjem.

15. Vela vrata, Beram

vela-vrata

S ovim obiteljskim steakhouseom jednom nismo imali sreće jer smo dobili velik komad savršeno pečenog mesa koje nažalost nije bilo baš mekano. Doslovno deseci ljudi rekli su nam da naprosto nismo imali sreće i da je meso u Velim vratima gotovo uvijek izvrsno. A terasa nad tamnozelenom gustom šumom spada među atraktivnije u Hrvatskoj.

16. Viking, Limski fjord

Vikingova terasa s pogledom na terapeutski zelenu vodu Limskog zaljeva jednako je neodoljiva kao i njihove kamenice, jastozi i ribe.

17. Zijavica, Mošćenička Draga

zijavica-pogled
Pogled s terase

Riblja konoba chefa Stivena Vunića, smještena na samoj plaži, postala je nazaobilazna kvarnerska gastronomska destinacija. Ne znamo mnogo restorana koji doslovno svakog dana mijenjaju jelovnik kao što to čini gospodin Vunić.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.