Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Oscara je dobio danski film Nova runda, koji tvrdi da patimo od kroničnog manjka alkohola u krvi

another-round

U konkurenciji za najbolji strani film na ovogodišnjim Oscarima bili su moćni filmovi: nemilosrdni pogled na zločine o Srebrenici Jasmile Žbanić, rumunjski Collective koji su neki utjecajni američki filmski kritičari proglasili najozbiljnijim filmom o novinarstvu ikad snimljenim, hongkonška freska o bullyngu, nasilju i ljubavi, sve teške, relevantne i majstorski odrađene teme. Oscara u ovoj kategoriji, međutim, dobio je danski film Druk, što na danskom znači sumanuto opijanje (binge drinking), preveden kao Another Round (Nova runda). Istina, Danci su jedini u glavnoj ulozi imali veliku zvijezdu, fenomenalnog Madsa Mikkelsena. Ali što je, zaista, moglo presuditi da upravo Nova runda bude proglašena najboljim stranim filmom?

Premisa filma kojeg je po scenariju Thomasa Vinterberga i Tobiasa Lindholma režirao Thomas Vinterberg, bazira se na teoriji norveškog psihijatra Finna Skårderuda da svi patimo od kroničnog manjka alkohola u krvi.

Točnije, u svakom trenutku nam nedostaje 0,05 promila. Prema Skårderudovoj teoriji, 0,05 promila alkohola u organizmu, što daje jedno pivo ili jedna dobra čaša vina, čovjeka dovodi u optimalno stanje, čini ga opuštenim i kreativnim. Četiri prijatelja, profesori gimnazije u Kopenhagenu, suočeni s uobičajenim problemima demotiviranih učenika, dosadnih brakova, depresije i egzistencijalističkih kriza, razgovaraju o toj teoriji na proslavi 40. rođendana jednog od njih.

Martin (Mads Mikkelsen), profesor koji pati od ranog stadija depresije zbog braka koji se očito raspada, odluči doslovno primijeniti Skårderudovu teoriju. Svi se slože oko pravila: moraju nabaviti mjerače i paziti da nikad ne piju nakon osam navečer i da nikad u krvi ne smiju imati više od 0,05 promila. Isprva, njihovi životi zaista postaju podnošljiviji, možda i bolji. Što ih motivira da započnu vlastito istraživanje i unaprijede teoriju, konkretno da povećaju limit na 0,10 promila. Kad i to pokaže još bolje rezultate, odluče otkačiti sve norme i početi piti koliko god ih je volja, da vide kao će to utjecati na njih.

Tu počinje mračnjikava, neodoljivo šarmantna komedija koja podjednako ozbiljno pristupa važnosti banalnih užitaka, kao i onome što naša spremnost (ili nespremnost) da ih živimo govori o nama i našim životima. Neki od junaka filma prestanu piti, jedan umre zbog alkoholizma. Svi otvore pitanja s kojima se ne želimo suočavati.

Iako možda isprva ne izgleda ozbiljno kao njegovi konkurenti na Oscarima, Nova runda je posve originalan u ideji, neodoljivo šarmantan u izvedbi i potencijalno mračno subverzivan film. Ako ništa drugo, razveselit će vas i natjerati da razmislite ne samo o tome koliko pijete, nego koliko živite.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.