Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Chef Matej Bilandžić na terasi Le Bistroa poslužio nam je slasna gusja jetra s marmeladom od dunje

esplanade-bilandzic

Terasa Esplanadina Bistroa, najvjetrovitija u gradu, danas je bila jako puna; lijepo je vrijeme još jednom pokazalo da Zagrepčani  jedva čekaju da jedu u restoranima.

Aktualni meni Le Bistroa sadržava i neka dobrodošlo netipična jela, poput gurmanske verzije tripica. Mi ipak nismo mogli odoljeti šarmu konzervativnog ali raskošnog gastronomskog rukopisa, pa smo za predjelo naručili pečene odreske foie gras u umaku od klinčića s marmeladom od dunje i crumbleom od kakaa. Ovo izvanredno  jelo skuhao nam je chef Matej Bilandžić, Slavonac dalekih dalmatinskih korijena, koji je u Esplanadu došao prije dvije i pol godine. Sudeći po foie gras, gospodina Bilandžića mogla bi čekati respektabilna karijera.

ante-bilandzic-esplanade
esplanade-bistro-foie-gras
esplanade-bistro-sir

Ni druga jela nisu zaostajala. Marinirane kozice u bisqueu od škampa, s kremom od cvjetače, prepune su jakog okusa rakova, koji se zgodno konfrontira s bogatim karfiolom. File divljeg brancina perfektno je sočan, s jako hrskavom koricom, baš kako bi riblji odrezak trebao biti pečen. Naposljetku, rolice s mladom janjetinom i pireom od boba srčano su sezonsko jelo. Ručak na Bistroovoj terasi čisto je zadovoljstvo, koje se sjajno uklapa u veseli, sunčani proljetni dan.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Chef Matej Bilandžić na terasi Le Bistroa poslužio nam je slasna gusja jetra s marmeladom od dunje

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min