Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Braća Benvenuti organizirali su šarmantnu promociju svoje nove malvazije na sunčanoj obali jezera Bundek

benvenuti-bundek

“Ovo je super ideja,” rekao nam je maitre d’ Esplandina Bistroa kad smo mu tijekom ručka kazali nam se žuri jer u tri popodne moramo biti na Bundeku. A na Bundek smo otišli zato što su braća Benvenuti ondje organizirali valjda najšarmantniju vinsku promociju u cijelom epidmijskom dobu.

Dvadeset metara od vode, kraj koje je ležalo nekoliko opuštenih kupača, Benvenuti su zapalili roštilj i donijeli kutije pune leda, sa svojim novim vinima.

Sunce je u petak popodne u Zagrebu grijalo snažnije nego što je vremenska prognoza predviđala. Vjetar nas je lagano hladio, a ambijent je bio puno privlačniji nego u bilo kojoj hotelskoj ili restoranskoj dvorani.

benvenuti-bundek-4

Benvenuti su silom epidemioloških okolnosti pokazali kako bi trebale izgledati proljetne i rane ljetne vinske promocije. One se moraju održavati na otvorenom s puno sunca, zraka, vode i dobrog raspoloženja, koje se prirodno stvara uz sunce, svježi zrak i vodu. Jednom kad zaboravimo na epidemiju, današnja zagrebačka promocija motovunske braće Benvenuti ostat će model za sve moguće vinske događaje koji se održavaju kad nije prehladno, i dok ne postane prevruće. Sama vina su uobičajeno dobra, s tim da Malvazija iz 2020. prelazi iz ocjene dobro u vrlo dobro, pa se približava ocjeni odličan. Evo zašto.

Malvazija Benvenuti iz 2020. uz uobičajeno snažan sortni miris po bazgi, i uz tipično mineralni aftertaste, posjeduje veće tijelo od većine mladih malvazija. Ona ima nešto više od 13 posto alkohola, neobično je gusta i čvrsta za tako mlado vino, i ostavlja veoma snažan voćno-citrusno-herbalni okus, podcrtan s onom lijepom glicerolskom masnoćom ozbiljnog vina. Radi se o vjerojatno najboljoj mladoj malvaziji braće Benvenuti unatrag šest ili sedam godina.

benvenuti-bundek-3
benvenuti-bundek-1

Albert Benvenuti usporedio je berbu 2020. s berbom 2016. zbog optimalnog omjera sunčanih i kišnih dana. No, koliko se sjećamo, vina iz 2016. bila su manje puna od vina iz 2020. Mlada Malvazija Benvenuti bit će restoranski i trgovački hit: restoranski zato jer ima ozbiljan gastronomski potencijal, osobito kad je riječ o frittu mistu, tempurama, sushiju ili plosnaticama poput romba i lista.

benvenuti-bundek-2

Danas smo na Bundeku kušali još nekoliko Benevenutijevih vina. Malvazija Anno Domini iz 2018. godine ostavila je daleko najsnažnijii dojam. Ovo macerirano vino nije komunikativno na prvu loptu kao Malvazija iz 2020. godine. No, ono je izrazito autorsko, neobično, s dugim gorko-slanim završetkom, i zaslužuje puno pozornosti svih onih ljubitelja malvazija koji poštuju odležana vina.

Radi se o veoma ozbiljnom gastronomskom vinu, koje bi bilo idealno kušati uz ježinca, velike debele kamenice ili trilju od kamena, kao i uz plavu tunu ili uz kirnju: Anno Domini iz i 2018. traži jod, kao i čvrsto strukturiranu, moćnu hranu iz mora. Nikola i Albert Benvenuti u petak su Zagreb učinili nešto veselijim i civliziranijim gradom. Jedva čekamo iduću vinsku promociju na otvorenom, kraj bilo kojeg od zagrebačkih jezera.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.