Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

TRANSFER LISTA CHEFOVA Lockdownu usprkos, ambiciozni restorani angažiraju nove, veoma poznate chefove

galvagno-luciano-san-canzian

Hrvatska restoranska scena neobično je dinamična s obzirom na činjenicu da velik broj restorana ne radi, ili radi sa smanjenim kapacitetom i skraćenim jelovnicima. No, očigledno je da se investitori nadaju brzom završetku epidemije, pa se pripremaju za veliki restoranski boom, jednom kad će se moći normalno raditi.

Jedan od najboljih znakova nove dinamike u hrvatskoj restoranskoj indsutriji svakako je i zagrijavanje tržišta kuhara: čitav niz restorana angažirao je nove poznate chefove. U pojedinim se slučajevima radi o istinskim legendama hrvatske gastronomije. 

Osim toga, počeli su se otvarati novi restorani, ili se očekuje lansiranje projekata koji su pokrenuti prošle godine. Evo pregleda najzanimljivijih događaja na chefovskoj transfer listi, u proljeće 2021.

1. Dino Galvagno u Luciano

galvagno

Jedan od najvažnijih hrvatskih chefova 21. stoljeća odlučio se vratiti na veliku scenu u restoranu Luciano, u luksuznom zapadnoistarskom hotelu San Canzian. Povratak Dina Galvagna zaista je strateško pojačanje za istarsku i hrvatsku gastronomsku industriju. Jedva čekamo probati njegov meni u Lucianu.

2. Hrvoje Zirojević u Dvor

zirojevic-bono-2018

Hrvoje Zirojević jednom od najljepših splitskih restoranskih prostora, Dvoru na Firulama, donosi dodir precizno artikulirane autorske kuhinje. Zirojević će u Dvoru kuhati svoja potpisna jela iz Laganinija, poptu roladica od tune s gusjom jetrom ili tartara s timut paprom i džemom od kapule, ali će sasvim sigurno kreirati i niz novih atrakcija. Dvor bi sa Zirojevićem trebao postati najznačajniji splitski restoran.

3. Matija Bregeš u Baltazar

matija-breges

Ovaj je transfer potpuna senzacija. Gospodin Bregeš lani je napustio Boškinac, s kojim je dobio Michelinovu zvjezdicu, da bi se pridružio tradicijskom zagrebačkom restoranu koji nikad nije imao chefa takvih ambicija i takve biografije. Bregeš počinje raditi u Baltazaru najesen, kad skoro svi restorateri očekuju smirivanje epidemije i uspostavu normalnih radnih uvjeta.

4. Matija Jagić kod Bolfana

matija-jagic

Restoran zagorske vinarije Bolfan angažirao je jednog od najambicioznijih hrvatskih mlađih chefova, koji je dosad kuhao u Hiši Franko s Anom Roš, u Pelegriniju s Rudijem Štefanom i u Brokenshipsu s Tvrtkom Šakotom. Jagić bi u Bolfanu mogao artikulirati prve obrasce zagorske visoke kuhinje.

5. Goran Kočiš, samostalni restoran u Slatini

kocis

Bivši Noelov chef Goran Kočiš na ljeto bi trebao otvoriti svoj prvi samostalni restoran. Ovaj marljivi i strahovito talentirani Slavonac u svom bi lokalnom ambijentu mogao značajno pridonijeti trendu širenja fine dininga kontinentalnom Hrvatskom.

6. Mladen Križanović u Gyotaku

gyotaku-05

Mladen Križanović, čovjek koji je završio Akademiju sushija u Tokiju, radio je u više zagrebačkih azijskih restorana, da bi u novootvorenom sushi baru Gyotaku blizu Kvatrića dobio priliku da samostalno formira jelovnik. Križanović, koji je u Japanu morao naučiti ubijati, čistiti i filirati pedesetak vrsta riba, glavonožaca i rakova, uvjereni je perfekcionist u svakom gastronomskom žanru kojim se bavi. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.