Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Michelin se vratio u Ameriku. Zvjezdice će objavljivati na Instagramu

new-york-restoran

Still Serving. Tako je Michelin nazvao svoj novi Instagram serijal, novi oblik objave zvjedica i preporuka za restorane koji upravo uvodi u Americi. Nakon kataklizmičke pandemijske godine u SAD-u, Michelinovi vodiči za američke gradove vraćaju se s izdanjima za 2021.godinu. U iduća tri tjedna Michelin će na Instagramu objaviti zvjezdice za Washington, Chicago i Now York, a krajem godine za Kaliforniju.  

Glavni urednik Michelinva Gwendal Poullennec za New York Times je objasnio kako se većina ocjena temelji na iskustvima koje su inspektori u spomenutim gradovima imali prije pandemije, dok su restorani još normalno primali goste u salama i bez restrikcija pandemijskih mjera. Tek stotinjak restorana iz prijašnjih izdanja je zatvoreno, nevelik broj u odnosu na ukupnu scenu, što New York Times objašnjava Michelinovim fokusom na fine dining restorane koji imaju jače financijsko zaleđe.  Prema podacima američke Nacionalnog udruženja restoratera u pandemiji je propalo 17 posto restorana, što je oko 110 tisuća lokala.  

Iako Michelinovi vodiči za Ameriku izlaze ujesen, ovoga puta su pomakli rokove kako bi restoranima dali više vremena da se pripreme nakon ponovnog otvaranja “Impresionirani smo svime što su uspjeli postići unatoč krizi,” rekao je Poullenec.  Inspektori navodno nisu ocjenjivali jela u dostavi nego su jeli u restoranima koji su bili otvoreni, što znači da neki ozbiljni restorani koji trenutno imaju samo dostavu nisu ocijenjeni. Ove godine Michelin će prvi put u Americi dodijeliti zelene zvjezdice, novu oznaku za restorane s visokim standardima održivosti. Dio javnosti misli da je još radno da se restorane izranjavane lockdownom i krizom stavlja pod pritisak ocjenjivanja.

Fondacija James Beard koja dodjeljuje najprestižnije američke gastronomske nagrade, odgodila je dodjele jer “ne vide kako bi to moglo pomoći industriji koja se bori za opstanak.”  Prvi će 20. travnja biti objavljeni Bib Gourmandi za Washington D.C., dva dana kasnije zvjezdice, slijede Chicago pa New York. Prognoze za zvjezdice su nezahvalnije nego inače, jer Michelin zbog krize povlači neke nepredvidljive poteze, poput dodjele zvjezdice londonskom restoranu Behind samo 20 dana nakon što je prvi put otvoren.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.