Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na farmi Mitrovac počela je berba rajčica iz Belja

belje-staklenik

Prve zrele rajčice iz Belja stigle su na tržište. Početkom travnja počela je prva berba rajčica u stakleniku na farmi Mitrovac. Na površini osam nogometnih igrališta (4,5 hektara) rajčica zasađena u siječnju brat će se do kraja studenog. Tehnologija uzgoja tri sorte rajčica Belju omogućava da rajčice pošalju u trgovine odmah nakon branja, u punoj zrelosti i optimalnoj formi. Rajčica se bere gotovo svaki dan i odmah šalje na police trgovina.  

Prema riječima dirketora staklenika Mitrovac Roberta Markovića, dosad je ubrano više od 150 tona domaćih rajčica. “Svaka naša biljka godišnje da oko 20 kilograma zrelih plodova, ali traži puno brige i sunca pa je zato lokacija u Mitrovcu posebno pogodna za uzgoj rajčice.“

rajcica belje 0415 (1)

U Hrvatskoj trećina rajčica dolazi iz izvoza, što znači da većina rajčica u supermarketima mora proći transport i skladištenje. Protok vremena najviše utječe na gubitak okusa rajčice, stoga one koje u prodaju stižu odmah nakon berbe i kroz kratke lance opskrbe daju puno bolju kvalitetu.

belje-rajcice1

„Proizvodnja u staklenicima jedini je način cjelogodišnje proizvodnje povrća kojom se zadovoljavaju potrebe domaćeg stanovništva. Mi, u stakleniku Belja, godišnje proizvedemo 2.800 tona rajčica koje se plasiraju na hrvatsko tržište. U uzgoju rajčica primjenjuje se isključivo biološka zaštita bez ikakvog korištenja pesticida, a za oplodnju biljaka su zaduženi bumbari. Svake godine prilikom odabira sortimenta posebno pazimo na sočnost i okus domaće rajčice Belje.

belje-rajcice

Staklenik zimi zagrijavamo toplinskom energijom koju proizvodi bioplinska elektrana pa je cijeli poljoprivredni kompleks Mitrovac međusobno povezan i osim staklenika i bioplinske eketrane, obuhvaća i farmu s 4.000 mliječnih krava “ kaže Andrej Dean, predsjednik Uprave Belja plus. Ove sezone Belje bere dvije sorte i mini rajčicu up ojedinačnom pakiranju od 250 grama koje su zasad dostupne samo u trgovinama Belja u Osijeku i Belom Manastiru. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.