Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

TRANSFER GODINE Chef Hrvoje Zirojević napustio je Laganini. Novi je chef splitskog restorana Dvor

Zirojevic_foto Dean Dubokovic

Splitski chef Hrvoje Zirojević u restoranu Laganini na Palmižani izmislio je nove žanrove u hrvatskoj gastronomiji i ugostiteljstvu. Sa Zirojevićevom inovativnom i strastvenom, ali uvijek elegantnom ribljom kuhinjom i izvrsnim servisom koji je postavio u ekstremnim uvjetima restorana na plaži, Laganini je postao restoranska institucija i model za mnoge slične pokušaje.

Nakon osam intenzivnih godina u Laganiniju, Zirojević je preuzeo kuhinju splitskog restorana Dvor (u Laganiniju će ga naslijediti chef Matko Bukovec). “Osjetio sam da je vrijeme za novu fazu. Ne manje ambicioznu, samo drugačiju,” rekao nam je Zirojević jučer u telefonskom razgovoru, “Osim što želim biti bliže obitelji, želim na novi način primijeniti sve što mi se dosad pokazalo kao dobitna kombinacija i za posao i za zadovoljstvo gostiju.”

Dvor, restoran u atraktivnom prostoru na Firulama koji će Zirojević voditi u suradnji sa splitskim restoraterom Markom Balićem, bit će autorski restoran čiji će se koncept temeljiti na specifičnoj interakciji tradicionalne i moderne kuhinje koju je Zirojević vrlo uspješno uspostavio u Laganiniju, ali primijenjenoj na drugačiji način, malo šire.

Dvor ima akvarij sa živom ribom, svježe francuske kamenice i neka klasična francuska jela poput hladnih pačjih prsa, ali na meniju su i rižoto sa škampima i šparogama, i Zirojevićeva potpisna jela poput roladica od tune s gusjom jetrom, tartara s timut paprom i džemom od kapule i cevichea.

Jedan od golemih Dvorovih aduta je lijepa terasa s vrtom na samom moru, u kojoj će biti i lounge prostor. Iako su pripreme za sezonu još u tijeku, Zirojević već prima goste u Dvoru. “Krenuli smo smireno i odmjereno, situacija je zbog pandemije još neizvjesna, zahtijeva iskustvo i oprez. Ali bez obzira na to, mislim da restoran mora promovirati prije svega kvaliteta i u tom segmentu imamo još puno planova. Ako si stvarno dobar, ljudi ćete naći gdje god da jesi,” kaže Zirojević.

Dvor ipak neće biti teško pronaći. Nalazi u jednom od najljepših splitskih kvartova, iza jedne od najljepših splitskih terasa, i ima jednog od najboljih hrvatskih chefova.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.