Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vivat je uvezao Spiegelau Definition, perolake vinske čaše koje nisu skupe s obzirom na luksuznu kvalitetu

spiegelau-definition-g

Prije točno 35 godina Georg Riedel izazvao je revoluciju u svijetu vinskih čaša. Riedel je dizajnirao čaše prema značajkama pojedinih vinskih žanrova, što se pokazalo iznimno komercijalnim i prilično korisnim za efektniju percepciju mirisa, okusa i kiselina.

Prije više od deset godina Riedel je počeo raditi s malim, u svijetu nepoznatim vinima, pa je tako izradio jako dobre čaše za istarsku malvaziju. Prije manje od deset godina neki od vodećih svjetskih sommeliera poput Phillipea Jamessea, odustali su od Riedelove paradigme pa su počeli istraživati najbolje osnovne oblike za dizajn vinskih čaša.

Jamesseova ideja da čaše za sve vrste vina moraju biti okrugle, savršeno je korespondirala s navalom betonskih i drvenih bačvi u obliku jaja u vinske podrume. Istodobno, svi ozbiljni proizvođači pjenušavih vina odustali su od flutea i sada pretežno koriste okrugle čaše.

spiegelau-definition

U istom su razdoblju luksuzne restorane preplavile veoma tanke, lagane čaše poptu Zaaltovih i Gabrielovih, koje su uz moderni dizajn nudile zaista neobičan osjećaj eterične raskoši: te su čaše toliko lagane (oko 90 grama) kao da u ruci držite zrak.

Obitelj Riedel u zadnjih se nekoliko godina pripremala uzvratiti udarac novom valu restoranskih vinskih čaša. Riedel je to zasad učinio preko Spiegelauea. Spiegelau je njemačka staklarska tvrtka čiji prvi pisani tragovi sežu još u 16. stoljeće. Spiegelau je današnje puno ime dobio 1926. a obitelj Riedel kupila je Spiegelau 2004. godine.

Spiegelau je, dakle, kao odgovor na tanke, skupe i elegantne vinske čaše nedavno ponudio liniju Definition, koju smo isprobali preko Uskrsa. Definiton sadrži nekoliko tipičnih formata: od šampanjskih čaša, preko sve popularnijih univerzalki iz kojih doista možete piti skoro sva vina na svijetu (osim jako slatkih) zatim srednje velikih bordoških, do jako velikih i spektakularnih burgundskih čaša.

Sve čaše dijele zajedničku značajku: ekscentrično su lagane (oko 120 grama) i krasi ih krhka elegancija. Riječ je o čašama koje spadaju u sam vrh svjetske ponude u svom rangu cijene. 

A taj rang nije osobito visok. Jedna čaša iz linije Definiton u Vivatovim vinotekama i web trgovini košta 115 kuna, što je neznatno više od 15 eura koliko Definition stoji na proizvođačevom web shopu. Vivat prodaje Definition u kompletima od šest čaša, za 690 kuna. Cijene za ugostiteljstvo, naravno, nešto su drukčije.

Spiegelaouve Definition čaše izvrsna su vrijednost za novac, jer zaista pružaju dojmljiv osjećaj otmjenosti i lakoće, a istodobno naglašavaju skoro sve važne osobine pojedinih vinskih stilova. Definition je došao u Vivat prije nekoliko tjedana.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.