Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kroz kotač aroma profilirali smo najvažnija vina slovenske kuće Sanctum. Rezultati su dosta uzbudljivi

sanctum-profil-g-2

Slovenska vinarija Sanctum uskoro bi trebala ući na hrvatsko tržište. Neki od većih hrvatskih distributera nedavno su probali Sanctumova vina. Koliko nam je poznato, osobito im se svidio oranž Leptir o kojem smo već pisali, ali i pet nat od crnog pinota, kao i Chardonnay Prestige.

Podsjetimo, Sanctum je vinarija koju je u Štajerskoj blizu mjesta Loče osnovao Marko Podkubovšek, dugogodišnji turistički poduzetnik s dobrim vezama u Americi, gdje izvozi svoja vina.

Sanctum je fokusiran na proizvodnju prirodnih vina od međunarodnih sorti. Na južnim, strmim ekspozicijama iznad Loče rastu modri pinot i chardonnay, kao i nešto syraha, bijelog pinota i sivog pinota.

Ovih smo dana probali skoro cijeli Sanctumov portfolio, koji je i aromatski i teksturalno iznimno zanimljiv: predstavljamo najuspjelija vina 

sanctum-kraemer-chardonnay-2018

Ovaj se chardonnay proizvodi samo u najboljim godinama od vrlo zrelog grožđa. Fermentacija s prirodnim kvascima odvija se u bačvama od 500 litara, a vino odležava na talogu 12 mjeseci i buteljira se nefiltrirano.

Riječ je o dubokom, moćnom ali suzdržanom chardonnayu s jako dugim, mineralnim završetkom i s puno aroma jabuka, krušaka, nektarina i marelica. Hrast je srećom diskretan, s prilično prigušenom vanilijom. Okusi su uglavnom istovjetni aromama, osim što se na rubovima nepca osjete limuni i limete. Visoke kiseline čine vino svježim i osiguravaju mu desetak godina dozrijevanja.

sanctum-leptir-2019

Leptir je macerat napravljen od bijelog pinota, chardonnaya i sivog pinota. Vino je iznimno elegantno za kriterije oranža; nema nikakve rubove, tanini su jako zreli i fino granulirani. Bouquetom dominiraju breskve, marelice i bijelo livadno cvijeće, dok se u završetku miješaju slani, mineralni i slatki okusi veoma zrelog voća. Tekstura je gotovo uljasta.

sanctum-volk-rose-1

Ovaj ružičasti pet nat proizveden je od crnog pinota i dijeli ciklamastu boju s Tomčevim pet natom napravljenim od pinot noira. Vino je potpuno suho premda na nepcu ostavlja lagani dojam slatkoće, što je posljedica iznimno zrelog grožđa. 

Na nosu dominiraju vrtne jagode, šumske jagode i maline, dok se na aftertasteu osjete kiselo-slatke brusnice Radi se o jednom od najboljih pet nata koje smo uopće probali. Nažalost, napunjeno je svega 3000 buteljki .

sanctum-pinot-noir-prestige-2018-2

Sanctumov elitni crni pinot također se proizvodi samo u boljim godinama. Berba se, naravno, obavlja ručno, vino fermentira uz prirodne kvasce pa odležava 12 mjeseci u francuskom barriqueu. Za razliku od većine slovenskih crnih pinota (ne računajući one iz Goriških Brda i poneke iz Vipave) Sanctumov Pinot Prestige ima karakter vina a ne alkoholnog voćnog soka. On je j pun, snažan, čvrsto strukturiran, s bouquetom punim pečenih trešanja, pečenih višanja, vrlo zrelih jagoda i sušenih brusnica, što je sve zaokruženo umjerenom dozom dima. Na okusu se uz voće i savoury elemente osjete jasne nijanse kakaa.

sanctum-my-red-2015-1

My Red posve je neobičan cuvee syraha i crnog pinota. Riječ je o vrlo snažnom vinu koje je 18 mjeseci odležavalo u bačvama od 500 litara. Kao i sva druga Sanctumova vina, ni My Red nije filtriran. My Red intenzivno miriše po crnom papru, koji se zatim uklapa u arome i okuse kupina, borovnica i pečenih višanja, s jakim mineralnim i čokoladnim aftertasteom. Ovo moćno vino, idealno za srnetinu ili Chateaubriand, pokazuje dosad ne odveć poznatu stranu slovenskog štajerskog terroira.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.