Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

UKUSNA PLAY LISTA Osam najboljih TV emisija o hrani koje su se mogle gledati u Hrvatskoj

parts-unknown-bourdain

Hrana je odavno postala jedan od najgledanijih televizijskih sadržaja. Kao i u slučaju drugih masovnih televizijskih sadržaja (ne računajući sport koji ima zasebnu logiku) većina TV proizvodnje vezane uz hranu zapravo ništa ne valja i daje jaki povod da se promijeni kanal.

Međutim, u pojedinim je slučajevima televizijska gastronomija stvorila čista remek djela, ili barem niz jako zabavnih, šarmantnih i poučnih emisija koje je teško prestati gledati. Evo naše liste osam najboljih gastroprograma koji su se mogli gledati u Hrvatskoj.

1. Chef s Table, Netflix

Ovaj genijalni niz dokumentarnih filmova koje autor, američki režiser David Gelb smatra nastavkom svog proslavljenog dokumentarca Jiro Dreams of Sushi, omogućuje nam dubinski uvid u stvaralaštvo i život nekih od najpoznatijih svjetskih kuhara. Chef’s Table počeo se prikazivati 2015. godine, a dosad je snimljeno trideset epizoda. Prva je bila posvećena Massimu Botturi, a u drugoj je sezoni svoj Chef’s Tabl dobila i Ana Roš, što je odigralo presudnu ulogu u internacionalizaciji njene karijere.

2. Parts Unknown, Anthony Bourdain, CNN

Riječ je o putopisno-političkoj emisiji, kojoj je hrana samo povod: u Parts Unknown Anthony Bourdain je pokušavao istraživati kulturalne i političke okolnosti koje utječu na načine prehrane pojedinih društava, no mnoge su se emisije pretvarale u nadahnute, oštre, opake političke komentare s vrlo malo gastronomije. Parts Unknown snimala se od 2013. do 2018. Dobila je 13 Emmyja od 31 nominacije.

3. Iron Chef, Fuji Televison, Food Network

Originalni Iron Chef nastao je u Japanu još 1993. godine. Na Zapadu je stekao veliku popularnost iza 2000. kad se već prestao snimati. Japanska verzija obnovljena je na samo jednu sezonu 2012. godine. Iron Chef, brutalno natjecanje vrhunskih svjetskih kuhara, s često najskupljim i najrjeđim sastojcima poput lastavičjih gnijezda, dobilo je niz međunarodnih izdanja, od kojih je svakako najpoznatije Iron Chef America u produkciji Food Networka, koje se zadnjih godina povremeno reprizira na tom kanalu.

4. Chopped, Food Network 

Chopped je toliko popularan da je od 2009. godine kad se počeo prikazivati snimljeno skoro šest stotina epizoda. Format u kojem se četiri profesionalna kuhara bore za nagradu od 10 tisuća dolara, a ocjenjuje ih žiri sastavljen od tri vrlo ugledna profesionalna kuhara uključujući i neke s titulom Iron Chefa, neodoljivo je komunikativan i koristan. Chopped je zapravo viša škola bazičnog restoranskog kuhanja, i kad je riječ o tehnikama i kad je riječ o sastojcima.

5. No Reservations, Travel Channel

Anthony Bourdain snimio je 142 epizode serije No Reservations  između 2005. i 2012. godine. U ovom sjajnom gastronomsko-putopisnom serijalu koji je dobio nekoliko Emmyja, sudjelovali su među ostalima Albert Adria, Eric Ripert, Thomas Keller, David Chang, Marco Pierre White, Wylie Dufresne, Elena Arzak, Homaro Cantu, Joel Robuchon…Lista se čini beskrajnom. U travnju 2012. emitirana je epizoda posvećena Hrvatskoj, s nizom hrvatskih chefova i vinara uključujući Davida Skoku.

6. The Great British Bake Off, BBC, Channel Four

Radi se o vjerojatno najboljem amaterskom kulinarskom natjecanju, koje smo dosad gledali na televiziji. The Great British Bake Off snima se od 2010. godine sa stabilno visokim rejtinzima. U Hrvatskoj se trenutno emitira na Drugom programu HTV-a.

7. Two Greedy Italians, BBC

Prije deset godina snimljeno je samo osam epizoda ovog briljantnog gastronomskog putopisa kroz talijanske regije. Antonio Carluccio i Gennaro Contaldo putuju Italijom i upoznaju gledatelje s prilično autentičnim lokalnim kuhinjama. Serija je privlačna podjednako zbog recepata, neobičnih, originalnih protagonista i šarmantnih, duhovitih voditelja koji, naravno, znaju sve o talijanskoj hrani. Uz seriju je objavljena i knjiga.

8. Gordon Ramsay: Uncharted, National Geographic

U očiglednoj posveti Anthonyju Bourdainu, Gordon Ramsay prikazuje autentične kulinarske običaje pojedinih zemalja ili regija, pa onda o lokalnim kuhinjama raspravlja s najvažnijim lokalnim chefovima poput Virgilia Martineza u emisiji snimljenoj u Peruu. Uncharted je daleko najbolji serijal jednog od globalno najpopularnijih TV chefova. Jedna epizoda nove sezone bavi se Istrom, gdje Ramsay kuha s Davidom Skokom.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.