Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Osnivačica Sweet Laba Mirjana Špoljar dala nam je recepte za pincu, išlere i uskrsnu tortu

sweet-lab-uskrs

Nakon 26 godina slastičarke i mentorske karijere u Miamiju, Šangaju, Londonu, Parizu, Istanbulu, Budimpešti, Bangkoku, Tokiju, Dubaiju, Kuala Lumpuru, Singapuru i Vijetnamu glavna slastičarka zagrebačke Esplanade Mirjana Špoljar otvorila je Sweet Lab, privatnu školu slastičarstva namijenjenu profesionalcima, naprednim amaterima i entuzijastima početnicima. Na Esplanadinim menijma i u raskošnim kutijama za kućnu dostavu, slastice gospođe Špoljar već više od 15 godina obilježavaju zagrebačke blagdane. Stoga smo zamolili da s čitateljima Kulta Plave Kamenice podijeli tri svoja omiljena uskrsna recepta. Gospođa Špoljar predlaže klasičnu pincu, išlere i tortu od tamne čokolade i pistacija. 

Uskrsna pinca

Sastojci

  • 500 g glatkog brašna
  • 80 g maslaca
  • 80 g šećera u prahu
  • 3 žumanjka
  • 20 g svježeg kvasca
  • 10 g vanilin šećera
  • 1 limun, ribana korica
  • prstohvat soli
  • 50 g grožđica
  • mlijeko po potrebi
  • 0,5 dl ruma 

Svježi kvasac otopite u malo toplog mlijeka i dodajte prstohvat šećera pa s brašnom umijesite kvas. Ostavite na toplom da se udvostruči. Grožđice namočite u rum. 

Prosijte brašno pa u njega dodajte suhe sastojke, ribanu koricu limuna, žumanjke i maslac otopljen na laganoj vatri. 

Kad se kvas digne dodajte ga smjesi i s mlakim mlijekom umijesite glatko tijesto.  Tijesto ostavite na toplom da se diže.

Dignuto tijesto ponovno umijesite i podijelite u dvije jednake kugle. U sredinu svake kugle utisnite omekšale grožđice pa ponovno oblikujte u kuglu i ostavite na toplom mjestu da se diže oko 35 minuta.

Premažite razmućenim jajem, pomoću škarica u sredini zarežite 3 jednaka kraka i posipajte šećernim zrncima. Pecite 30 minuta u pećnici prethodno ugrijanoj na 170° C. Vrijeme pečenja zavisi o vrsti pećnice.

Išleri

Sastojci

  • 150 g oštrog brašna
  • 150 g glatkog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 40 g kakaa
  • 150 g čokolade za kuhanje 

Za kremu

  • 2 jaja
  • 1 žumanjak
  • 150 g šećera u prahu
  • 20 g gustina
  • 2 vanilin šećera
  • 120 g maslaca 

Umijesite prhko tijesto i ostavite ga 30 minuta u hladnjaku da se odmori. Odmoreno tijesto razvaljajte i izrežite okrugle oblike. Izrezane oblike pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 165ᵒC 5 minuta. Ohladite ih i umočiteu čokoladu otopljenu na pari.  

Napravite kremu. Sve sastojke osim maslaca pjenasto izradite i kuhajte na pari dok smjesa ne postane gusta. U ohlađenu smjesu dodajte maslac i izmiješajte da krema bude prozračna.

Pomoću slastičarske vrećice stavite kremu na disk od tijesta, poklopite drugim. 

Torta od tamne čokolade i pistacije

Sastojci

Za biskvit

  • 3 jaja
  • 80 g glatkog brašna
  • 80 g šećera kristala
  • 1 vanilin šećer
  • 0,5 dl biljnog ulja
  • 0,5 dl mlijeka
  • 30 g kakaa 

Marcipan

  • 150g marcipana
  • 50 g pistacija 

Krema

  • 3 žumanjka
  • 50 g šećera kristala
  • 3 dl mlijeka
  • 1 vanilin šećer
  • 20 g mljevene želatine
  • 0,5 l vrhnja za šlag
  • 100g čokolade u prahu
  • 20 g kakaa u prahu
  • 0,5 dl Cointreaua 

Glazura

  • 3 dl vrhnja za šlag
  • 200 g čokolade za kuhanje 

Pistacije nasjeckajte na sitne komadiće i umiješajte u marcipan.

Jaja, šećer i vanilin šećer miksajte dok ne dobijete gustu pjenastu smjesu. Dodajte mlijeko, u smjesu prosijte brašno i kakao. Na kraju dodajte ulje. Smjesu ulijte u kalup za torte i ispecite tanki biskvit. Ovaj biskvit je brzo pečen pa morate paziti da se ne presuši. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170ᵒC  5 minuta. 

Dok se biskvit hladi, u lonac stavite natrganu čokoladu, prelijte vrhnjem i zakuhajte, miješajte dok se čokolada ne rastopi i postane glatka glazura. Marcipan razvaljajte i izrežite na veličinu torte. Pečeni ohlađeni biskvit premažite s 2 žlice čokoladne glazure. Na čokoladu stavite marcipan. Na marcipan ćete staviti kremu.

Za kremu, mlijeko podijelite u dva dijela. Jedan dio zakuhajte s vanilijom, a u drugi stavite žumanjke i šećer. Kada mlijeko zakipi prelijte ga preko smjese sa žumanjcima i dodajte želatinu namočenu u malo hladne vode. Kuhajte još na laganoj vatri 1 minutu. Maknite s vatre i umiješajte čokoladu, kakao pa liker. Lagano umiješajte tučeno slatko vrhnje. Tako pripremljenu kremu izlijte na biskvit pa dobro ohladite. Ohlađenu tortu glazirajte čokoladnom glazurom.

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Osnivačica Sweet Laba Mirjana Špoljar dala nam je recepte za pincu, išlere i uskrsnu tortu

by Kult Plave Kamenice time to read: 3 min