Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ikadorov chef Dino Knežević poslao nam je recept za pečenu uskršnju janjetinu s ružmarinom, kaduljom i divljim šparogama

ikador-recepti

Uskrs je, naravno, vrijeme za janjetinu. Tako je u skoro cijeloj Europi. Janjetina je jednako obavezan dio kućnog uskršnjeg jelovnika kao i kuhana šunka i pinca.

Restorani se, razumljivo, mogu odmaknuti od tog običaja. Dino Knežević, chef prestižnog hotela Ikador iz Ike, poslao nam je recept za tradicijsku obiteljsku pečenu janjetinu kojoj divlje šparoge daju dodatni sezonski karakter.

ikador-pogled

Kao predjelo Knežević nam je predložio još jedno sezonsko jelo; krem juhu od medvjeđeg luka, koja se nalazi i na meniju Ikadorova uskršnjeg ručka.

Jedan od najboljih kvarnerskih hotela u svom restoranu Nobilion od 3. do 5. travnja nudi petosljedni blagdanski meni za zaista povoljnih 320 kuna. Ikadorov uskršnji jelovnik sadrži marinirane kvarnerske škampe, krem juhu od medvjeđeg luka, raviole s janjetinom u umaku od boba, ramstek s rižotom od kozjeg sira i čokoladni souffle.

Pečena mlada janjetina s rižom i divljim šparogama

ikador-janjetina

Sastojci 

za četvero

  • 2 kg janjetine
  • sol
  • 2 grančice ružmarina
  • 1 grančica kadulje
  • mljeveni crni papar
  • 80 ml maslinovog ulja
  • kukuruzni škrob
  • 1dl crvenog vina

Za prilog

  • 200 g riže dugog zrna
  • 500 ml vode
  • 40 g maslaca
  • sol
  • crni papar
  • 200 g divljih šparoga
  • šećer

Meso operite, posolite i ostavite da stoji 1-2 sata. Natrljajte ga ružmarinom i kaduljom, popaprite i zalijte uljem. 

Stavite meso u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite sat i pol do dva sata, uz povremeno okretanje i podlijevanje vodom.

Dok se meso peče skuhajte rižu, dok se riža kuha očistite divlje šparoge i blanširajte ih.

Kad se janjetina ispeče procijedite sok od pečenja u manju posudu za umak i zakuhajte s crvenim vinom. Kad umak zakuha posolite i zgusnite kukuruznim škrobom,pa procijedite kroz fino cjedilo.

Na laganoj vatri otopite maslac i dodajte divlje šparoge, začinite ih crnim paprom i dodajte malo šećera radi balansa gorčine. Kad se šparoge glaziraju na maslacu dodajte im rižu i posolite

Posluživanje

Pečeno meso izrežite, poslužite preliveno umakom od pečenja na prilogu od riže i šparoga.

Krema od medvjeđeg luka, marinirani slani grobnički sir

ikador-juha

Sastojci

Za kremu

  • 500g crvenog krumpira
  • 100g luka
  • 100g poriluka
  • 20g celera
  • 10g češnjaka
  • 130g medvjeđeg luka (stabljike odvojene od lista)
  • 1l povrtnog temeljca
  • 15ml maslinovog ulja
  • sol 
  • bijeli papar

Marinirani slani grobnički sir 

  • 150g grobničkog sira
  • 20ml maslinovog ulja
  • 6 sjeckani listova bosiljka
  • 2g mljevenog korijandera
  • prstohvat mljevenih peperoncina 

Za početak marinirajmo sir, spojimo sve začine s maslinovim uljem i prelijemo preko grobničkog sira pa nježno promiješamo. Stavimo u hladnjak do upotrebe.

Da bismo napravili juhu, sotiramo luk, celer, poriluk, češnjak i đumbir dok skroz ne omekšaju. Nakon što povrće omekša dodamo stabljike medvjeđeg luka i malo temeljca, kuhamo otprilike 5 minuta. Dolijemo ostatak temeljca te dodamo sitno izrezan i očišćen krumpir, te kuhamo.. Nakon 20tak minuta nakon što je krumpir kuhan dodamo listove medvjeđeg luka, te izmiksamo u blenderu. Blendamo dok nije skroz glatko, te začinimo po ukusu. Serviramo s cvijetom medvjeđeg luka i mariniranim grobničkim sirom.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.