
Uskrs je, naravno, vrijeme za janjetinu. Tako je u skoro cijeloj Europi. Janjetina je jednako obavezan dio kućnog uskršnjeg jelovnika kao i kuhana šunka i pinca.
Restorani se, razumljivo, mogu odmaknuti od tog običaja. Dino Knežević, chef prestižnog hotela Ikador iz Ike, poslao nam je recept za tradicijsku obiteljsku pečenu janjetinu kojoj divlje šparoge daju dodatni sezonski karakter.
Kao predjelo Knežević nam je predložio još jedno sezonsko jelo; krem juhu od medvjeđeg luka, koja se nalazi i na meniju Ikadorova uskršnjeg ručka.
Jedan od najboljih kvarnerskih hotela u svom restoranu Nobilion od 3. do 5. travnja nudi petosljedni blagdanski meni za zaista povoljnih 320 kuna. Ikadorov uskršnji jelovnik sadrži marinirane kvarnerske škampe, krem juhu od medvjeđeg luka, raviole s janjetinom u umaku od boba, ramstek s rižotom od kozjeg sira i čokoladni souffle.
Sastojci
za četvero
Za prilog
Meso operite, posolite i ostavite da stoji 1-2 sata. Natrljajte ga ružmarinom i kaduljom, popaprite i zalijte uljem.
Stavite meso u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite sat i pol do dva sata, uz povremeno okretanje i podlijevanje vodom.
Dok se meso peče skuhajte rižu, dok se riža kuha očistite divlje šparoge i blanširajte ih.
Kad se janjetina ispeče procijedite sok od pečenja u manju posudu za umak i zakuhajte s crvenim vinom. Kad umak zakuha posolite i zgusnite kukuruznim škrobom,pa procijedite kroz fino cjedilo.
Na laganoj vatri otopite maslac i dodajte divlje šparoge, začinite ih crnim paprom i dodajte malo šećera radi balansa gorčine. Kad se šparoge glaziraju na maslacu dodajte im rižu i posolite
Posluživanje
Pečeno meso izrežite, poslužite preliveno umakom od pečenja na prilogu od riže i šparoga.
Sastojci
Za kremu
Marinirani slani grobnički sir
Za početak marinirajmo sir, spojimo sve začine s maslinovim uljem i prelijemo preko grobničkog sira pa nježno promiješamo. Stavimo u hladnjak do upotrebe.
Da bismo napravili juhu, sotiramo luk, celer, poriluk, češnjak i đumbir dok skroz ne omekšaju. Nakon što povrće omekša dodamo stabljike medvjeđeg luka i malo temeljca, kuhamo otprilike 5 minuta. Dolijemo ostatak temeljca te dodamo sitno izrezan i očišćen krumpir, te kuhamo.. Nakon 20tak minuta nakon što je krumpir kuhan dodamo listove medvjeđeg luka, te izmiksamo u blenderu. Blendamo dok nije skroz glatko, te začinimo po ukusu. Serviramo s cvijetom medvjeđeg luka i mariniranim grobničkim sirom.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.