
Korona je potpuno redefinriala zagrebačku restoransku scenu. Neki od najboljih restorana, poput Nava i Tekke ne mogu raditi jer nemaju terase. Neki drugi, poput Mana, još nisu sigurni vrijedi li otvoriti jer ne znaju čeka li ih naredni lockdown (ManO2 se otvorio i poslužuje izvrsnu modernu hranu).
Noel je, pak, morao pričekati prve tople dane da bi privukao goste, jer je njihova terasa u vječnom hladu, a do prije četiri, pet dana u Zagrebu je bilo neproljetno hladno.
Neki su, pak, restorani puni u određeno doba dana, pa nam je vlasnica Beštije ovih rekla da odlično rade između 12 i 15 sati. Gradskom restoranskom scenom u ovim neobičnim okolnsotima dominiraju oni restorani koji su se uspjeli preurediti u terase, ili pak oni koji imaju osunačene, prirodno tople terase. Evo liste zagrebačkih restoranskih šampiona za ožujak 2021.
Vinodol je uz malu terasu na Teslinoj, dobio dopuštenje da koristi veliku unutarnju natkrivenu terasu, na koju uz propisani i razmak među stolovima stane šezdesetak ljudi. Vinodol radi od prvog dana otkako su terase dopuštene, i ide mu uglavnom fenomenalno.
Carpaccio se otvorio dva tjedna poslije Vinodola, i od tada je neprekidno prepun. Evo kako to konkretno izgleda: danas smo pokušali rezervirati i uspjeli smo dobiti stol u četvrtak između pet i sedam jer u Carpaccio gosti ne dolaze samo na ručak nego i na večeru. Carpaccio neće raditi u srijedu, zbog popravka instalacija u zgradi. Na Veliki je petak vjerojatno prebukiran,
Pojedini Batkovi restorani puni su od prvog dana otvaranja terasa. Na Kvatriću smo tako prije dva tjedna jedva uspjeli dobiti zadnji slobodni stol. Batak je, da bi poštovao epidemiološke mjere, između stolova za goste postavio stolove za koje nitko ne smije sjesti.
Izakayi u korist idu barem tri činjenice. Prvo, Tekka i Takenoko nemaju terase. Drugo, Izakaya je jedno do rijetkih zagrebačkih mjesta za izlazak a uz to ima i puno niže cijene od njenog prethodnika Timea. I treće, dio publike i godinu dana poslije potresa više voli kvartovske restorane od restorana u centru.
Okrugljak je vikendaški šampion restorana u rezdiencijalnim četvrtima. Moramo priznati kako nam se bar deset godina nije dogodilo da nam u Okrugljaku odbiju rezervaciju kao pretprošle subote kad su bili prepuni. Veseli nas što se ova 108 godina stara institucija hrvatskog ugostiteljstva ponovno puni.
Budweiser na Kvatriću ograničio je terasu na 32 mjesta, što u praksi znači da su postupili jednako kao i Batak: za pojedinim se stolovima ne smije sjediti kako bi se održavao propisani razmak. Preostala 32 mjesta uglavnom su stalno puna.
Za jednu od najpopualrnijih zagrebačkih zalogajnica vlada toliki interes da je Šime postavio nekoliko stolova ispred ulaza, prema tržnici. Prije se moglo sjediti samo u prolazu između Šime i roštiljarne Tomislav, i na terasi s pogledom na obližnji park. Ne treba naglašavati da su u vrijeme ručka svi stolovi zauzeti.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.