Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

DOŠLO JE PROLJEĆE Evo što bismo trebali kupovati na tržnicama

trznica-branimirova

U četvrtak će temperature prijeći petnaest stupnjeva. Preko vikenda bit će najmanje osamnaest. Napokon nam je došlo proljeće. Gastronomski govoreći, nije riječ o pravom, punom proljeću. Još nema boba i graška ni dobrog mladog luka, a i mladi češnjak prilična je rijetkost. O proljetnim divljim gljivama da ne govorimo.

No, poslije dva najdosadnija mjeseca u godini , tržnice ponovo sasvim polako postaju zabavne. Ovih se dana na placu susreću zadnji tragovi zime poput dalmatinskih limuna, sa zelenim najavama proljeća poput divljih i vrtnih šparoga. Tu je još i međusezonsko povrće poput komorača i špinata, kao i svježe začinsko bilje. Evo što bismo ovih dana trebali kupovati na tržnicama.

1. Divlje šparoge

sparoge

Cijene divljih šparoga pale su na trideset kuna za vezicu. Budući da se radi o zaista ultimativnoj delikatesi, vrijeme je da ih počnemo kupovati.

2. Dalmatinski limuni

Dalmatinski su limuni na izdisaju. Bit će ih još samo par dana. Kupite  dalmatinski limun, pogrebite koru i pomirišite. Pa pogrebite koru limuna iz supermarketa, pomirišite i usporedite s mirisom dalmatinskog limuna. Sve će vam biti jasno.

3. Vrtne šparoge

Zelene vrtne šparoge spadaju u uski krug globalnih delikatesnih proizvoda. Mi ih koristimo češće od divljih. Čvrsta tekstura vrtnih zelenih šparoga čini ih gastronomski svestranima.

4. Medvjeđi luk

medvjedji-luk

Medvjeđi luk najplemenitiji je član češnjakove obitelji. Veliki, zeleni listovi medvjeđeg luka, koji su se unatrag desetak dana pojavili na tržnicama, mogu dati jedan od najsnažnijih i najfinijih pesta uopće. Medvjeđi luk može dati i nešto kompleksnije okuse i arome od onih u pestu.

5. Komorač

Komorač je sramotno podcijenjen. Lišće komorača genijalni je sirovi začin, a bijelu kuglu možete koristiti na milijun načina, od carpaccia i salate do perfektne tempure.

6. Rotkvice

rotkvice

Male crvene rotkvice povezane su s Uskrsom gotovo kao i mlada janjetina. Rotkvice su smiješno jeftine (pet kuna za pušlek) a daju  jako puno svježih, distinktivnih okusa i teksturu hrskavu poput čipsa. Nemojte bacati lišće, nego ga ubacite u bilo kakvu jednostavni zeleni salatu. Dobit ćete atraktivnu visoku notu, koja često nedostaje zelenim salatama.

7. Mladi špinat

Mladi špinat zapravo ne trebate  kuhati. Dovoljno je da ga djelomično prekrijete prženom pancetom, jajem na oko ili holandskim umakom ako ste baš ambiciozni. Zatim naribajte  nešto parmezana, paškog sira ili klasičnih istarskih sireva (Veli Jože, Špinov Gran Istriano). Dodajte malo vrhunskog ulja i dobit ćete jelo fenomenalne dubine i mineralnosti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.