Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Program suživota s koronom ugostiteljske i turističke industrije za idućih 6 mjeseci

kula-terasa

Danas je potpuno jasno da će nam epidemija obilježiti i ovu godinu. No, ova se godina ipak srećom dramatično razlikuje od lanjske. Lani nismo imali pojma kad će doći cjepivo ni koliko će cjepivo biti efikasno. Danas se dobar dio svijeta masovno cijepi, a neke zemlje, poput Izraela , Sjedinjenih Država i Velike Britanije, mogle bi staviti epidemiju pod nadzor u iduća dva ili tri mjeseca. I Europska Unija, bez obzira na nevjerojatnu nesposobnost njene administracije, trebala bi u idućih šest mjeseci cijepiti veći dio svojih građana.

Ove godine, dakle, imamo jasnu perspektivu kraja epidemije. S obzirom na faktor cjepiva i na dosadašnji broj zaraženih, može se pretpostaviti, pod uvjetom da se negdje ne pojavi neki strašan novi mutant otporan na cjepiva, da će do početka jeseni epidemija biti pobijeđena.

Što znači da se u idućih šest mjeseci moramo naviknuti na suživot s koronom, iz kojeg treba izvući ekonomski i psihološki najviše moguće a da ponovno ne dođemo u situaciju masovne zaraze kakva se upravo događa u Brazilu.

Inteligentan suživot s koronom osobito je važan za Hrvatsku, zbog uloge turizma u našem BDP-u. Evo nekoliko racionalnih pretpostavki za suživot s koronom hrvatske ugostiteljske i turisitčke industrije u idućih šest mjeseci.

1. Restorani i kafići možda će se morati naviknuti na povremene  regionalne ili nacionalne lockdowne, do početka ljeta.

2. Što više zaposlenih u ugostiteljskoj i turističkoj j industriji mora se što prije cijepiti. Premda cijepljenje nije uvjet za posao u hotelima i kampovima, ono je itekako poželjno.

3. Jasno je da će kluboi i event industrija imati još jednu lošu sezonu, vjerojatno ograničenu na srpanj i kolovoz.

4. Prilično je vjerojatno da restorani neće moći početi raditi punim kapacitetom i u zatvorenim prostorima prije svibnja ili lipnja. Što restorane dovodi u lošiji položaj nego lani kad su se zatvorili u ožujku a otvorili sredinim svibnja. Sada su, naime, blagovaonice zatvorene još od kraja studenog, što znači da će restorani koji nemaju terase, biti zatvoreni dulje od pola godine .

5. Kad se otvore interijeri restorana i kafića, oni će zaista morati i provoditi epidemiološke mjere. Bilo kakvo izbijanje masovnijeg žarišta neće se dopustiti, jer bi moglo kompromitirati sezonu.

6. Tijekom sezone režim rada lokala, a osobito klubova, ne smje biti liberalan kao lani jer je to lani doveolo do prekida sezone 20. kolovoza, što nam je odnijelo nekoliko milijardi kuna. Ni režim prelaska granice ne smije biti liberalan kao prošle godine, posebno iz zemalja s lošom epidemiološkom slikom.

7. Hoteli i kampovi sasvim će siguno raditi bitno bolje nego lani, što znači da ćemo imati značajno uspješniju turističku sezonu. Naprosto zato što će biti značajno dulja. Već za Uskrs na obali će biti otvoreno minimalno 150 hotela. Lani nije bio otvoren ni jedan.  Već i stoga što će sezona biti dulja i što ćemo imati znatno više gostiju, presudno je da se što više zaposlenih u turizmu cijepi.

8. Povratak relativno normalnom režimu rada ugostiteljske industrije ne trebamo očekivati prije jeseni.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.