Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MARIN MEDAK Država mora financirati covid redare. Ne možemo kontrolirati svaki pokret gostiju

marin-medak1

Vlasnik Rougemarina Marin Medak, bivši predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, za Dnevnik Nove TV izjavio je kako se ugostitelji žele pridržavati mjera, ali ne mogu kontrolirati baš svaki potez gostiju u lokalima. Država bi stoga, smatra Medak, ugostiteljima trebala financirati covid redare u restoranima i kafićima.  

“Na žalost, sve dok država nama ne bude sufinancirala covid redare, dogodit će se da neki gosti primaknu stolove i stolce, a mi to ne možemo kontrolirati. Ne možemo zabranjivati gostima da stave stolice na određeno mjesto. Na žalost, moramo raditi u ovim uvjetima,” rekao je Medak, “Sigurno ima pojedinaca koji se ne pridržavaju mjera, ali na žalost ugostitelji imaju osjećaj da će umrijeti od gladi a ne korone, tako da moramo razumijeti i one koji se ne pridržavaju mjera.”

Upozorio je da inspekcije neće imati dugoročnog efekta ako se ugostiteljima ne pomogne da mjere do kraja provedu u praksi. Riječ je o dodatnim troškovima i stvarnim situacijama koje ugostitelji ne mogu uvijek servisirati, koliko god htjeli poštovati mjere. “(Inspektori) dolaze i kontroliraju imamo li dezinfekcijska sredstva, sve potrebne obavijesti na objektu, razmaknute stolove, nosimo li maske. Ako je u interesu politike i države da se sačuva zdravlje, onda politika i država moraju donijeti odluku da se to i nadoknadi, odnosno plati”.

Prilagođavanje protuepidemijskim mjerama ugostiteljima je troškove povećalo za 500 do 1000 kuna po zaposlenom, prihodi su istodobno pali oko 60 posto u odnosu na 2019, a broj zaposlenik sa 60 na 47 tisuća. “Nama je hladni pogon ogroman trošak,” rekao je Medak. Prema podacima koje je iznio, kazne za kršenje mjera dosad je dobilo tridesetak ugostitelja. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.