
Američki startup Oishii prošlog je tjedna dobila 50 milijuna dolara. Njihove Omakase Berry jagode uzgojene na vertikalnoj farmi u New Yorku, postižu najvišu cijenu na svijetu. Omakase Berry je mirisna sorta japanskih jagoda omiljena u fine dining restoranima, koja se prodaje za 50 dolara za kutiju s osam velikih jagoda.
Hiroki Koga i Brendan Somerville 2018. su osnovali Oishii kao samoodrživu farmu za organski uzgoj koja bi zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, robotima i naprednim tehnikama luksuzne Omakase Berry jagode trebala učiniti cjenovno široko dostupnima.
Njihova ideja izazvala je prilično zanimanje među ulagačima. Novu investiciju predvodili su Mirai Creation Fund II SPARX Grupe i Sony Innovation Fund. “Oishii je farma budućnosti. Tehnike uzgoja i oprašivanja koje su razvili uvelike ih razlikuju od konkurencije. Oishii može brzo revolucionarizirati poljoprivredu kakvu danas poznajemo, “napisala je SPARX Grupa u priopćenju nakon zadnje investicijske runde.
Oishii je jedno njujorško skladište pretvorilo u vertikalnu farmu jagoda. Biljke oprašuju pčele koje žive u košnicama na farmi, jednostavnije poslove rade roboti. Jagode rastu u hidroponskom uzgoju i u zemlji, digitalni sustav konstantno prati parametre poput temperature, kvalitete zraka, količine ugljičnog dioksida, sunčeve svjetlosti, procesa u uzgojnim podlogama i u biljkama, analiziraju ih u realnom vremenu i optimiziraju uvjete kako bi Oishii uvijek imao jagode konzistentne najviše kvalitete.
Trenutno zapošljavaju 50 ljudi i nakon nove investicije će širiti kapacitet. “Naša je vizija stvoriti novi standard za svježije i ukusnije jagode, gdje svi širom svijeta imaju pristup ovoj hiper-lokalnoj hrani”, rekao je Koga. Drugi dio investicije uložit će u istraživanje i razvoj jer Oishii želi uzgajati i druge sorte jagoda, rajčice, grožđe i dinje. Zbog dugog ciklusa uzgoja, jagode su jedna od težih kultura za uzgoj na zatvorenom pa će ostati Oishiijev glavni adut, posebno kad im uspiju sniziti cijenu.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.